Öngyilkos lett a párizsi merényletsorozat egyik nyomozója

Öngyilkos lett a párizsi merényletsorozat egyik nyomozója

Helric Fredou múlt hét csütörtök hajnalban vetett véget életének szolgálati fegyverével, miután beszélt a feltételezett elkövető családjával. A jelentését már nem tudta leadni.

A Charlie Hebdo elleni merénylet a sajtószabadság 9/11-e – olvashatjuk a nyugati médiában. Hogy az ocsmány hecclapnak bármi köze lenne a szólásszabadsághoz, azzal azért vitatkoznánk, mindenesetre ahogy a terrortámadás körüli kérdőjelek napról napra szaporodnak, a 2001. szeptember 11-i hasonlat tényleg egyre helytállóbb lesz. Igaz, egy teljesen más szempontból.

Magára valamit adó sajtótermék – lett légyen az újság, hírportál, vagy blog – csínján bánik a meg nem erősített hírekkel, híresztelésekkel, főleg, ha azokból egy izmos összeesküvés-elmélet kezd összeállni. Ezt szem előtt tartva – bár a gyilkosságok körül eddig is számos gyanús körülmény, furcsaság látott napvilágot – nem írtunk a „vérprofi elkövetők” kocsiban felejtett személyi igazolványáról, Cehrif Kouachiról, akit a rendőrség állítólag 2005 óta terrorizmusgyanú miatt szoros megfigyelés alatt tartott, és azt a magas labdát sem csaptuk le, amikor Benjamin Netanjahu a Moszad francia földön való bevetésére tett nagylelkű ajánlatot.

Hírdetés

Amikor belefutottunk a hírbe, hogy a Cherlie Hebdo elleni gyilkosságokat vizsgáló egyik nyomozó szolgálati fegyverével véget vetett életének, mielőtt leadhatta volna jelentését, először hoaxot sejtettünk, mondván ilyen nincs és kész. Gyanúnk erősödött, amikor a halott rendőr, Helric Fredou nevét beütöttük a Google-be, és 94 ezer találat jött ki, de ezek között egyetlen valamennyire ismert, mainstreamnek mondott sajtótermék sem volt. Logikusnak tűnt, hogy egy kitalált történetről van szó, amely pillanatok alatt szétspriccelt a konteókra éhes világhálón. Mert az ugye kizárt, hogy a fősodratú média, amely napok óta ontja magából a párizsi híreket, egy ekkora sztorival nem foglalkozik, nem jár utána, nem szólaltat meg illetékeseket, nem tesz fel kérdéseket. Ez már maga lenne AZ ÖSSZEESKÜVÉS.

Megnéztük a magyar oldalakat, és az egyetlen forrás, amit találtunk, az Index percről percre beszámolója, ott is mindössze egy hárommondatos hírként eldugva a 20Minutes.fr és a Le Populaire de Centre-rem hivatkozva. Nulla részlet, nulla utánajárás.

Elkezdtünk hát keresgélni a francia sajtóban, mire eljutottunk a francia televízió 3-as csatornájának, a France 3-nak a honlapjára, ahol egy rövid, 300 szavas beszámoló olvasható a történtekről. Az öngyilkosságról a Franciaország nyugati tartományainak helyi híreit összegyűjtő Ouest France, valamint több kisebb olvasottságú portál is hírt adott. Ismertebb lapok közül senki, legalábbis a Google szerint. A négynapos infót az általános agyonhallgatás kíséri a francia és a világsajtóban. A France 3 kapcsolódó videóját eddig 800 ember látta:


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »