Ondrejcsák: Új frontot nyitottak az oroszok

Ondrejcsák: Új frontot nyitottak az oroszok

Ukrajna szerint hat, az oroszok közleménye szerint azonban csak három sérültje van annak a vasárnapi incidensnek, amely a Kercsi-szoros térségében történt. Vasárnap az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrsége nyitott tüzet ukrán hadihajókra. Az ukrán elnök, Petro Porosenko hadiállapotról szóló rendeletet adott ki.

Az ügyben ülésezett az EBESZ állandó tanácsa és az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de Porosenko kérésére összehívták a NATO–Ukrajna Bizottságot is. Szlovákiában a Híd és az ellenzéki SaS is kiállt Ukrajna mellett, az SNS az objektív vizsgálat eredményeinek megvárását hangsúlyozza. A szlovák külügy a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot:
„Azok a lépések, amelyek az annektált Krím félszigeten, az Azovi- és a Fekete-tengeren a feszültség fokozódását eredményezik, sértik Ukrajna szuverenitását és aláássák a szélesebb régió biztonságát és stabilitását”– írja nyilatkozatában a szlovák külügy. Andrej Kiska államfő is megszólalt az ügyben, elmondta, a feleknek tartózkodniuk kell az agresszív lépésektől. Peter Pellegrini kormányfő is nyugtalanítónak tartja a helyzetet.

Ondrejcsák Róbert, a Híd védelmi államtitkára szerint azzal, hogy Oroszország a Kercsi-szoros közelében három ukrán hajóval erőszakosan lépett fel, új frontot nyitott az ukrán orosz konfliktusban, ez pedig mindenképpen a konfliktus drámai fokozódását jelenti. A két ország közötti konfliktus eddig a szárazföldön, konkrétan Kelet-Ukrajnában és a Krímben jelent meg, most pedig már a haditengerészet is bekapcsolódott a harcokba – magyarázta Ondrejcsák, aki hozzátette: „Gazdaságilag, katonailag és földrajzilag is új dimenziót kapott a konfliktus.”

A szoros blokádjával ugyanis az oroszok gyakorlatilag megbénították Ukrajna keleti részének a gazdaságát is, amely főleg az átjárón keresztül elérhető Mariupol kikötővárosra épül. Ondrejcsák szerint úgy, ahogy eddig is, ki kell állnunk az ukrán határok sérthetetlensége és az ukrán szuverenitás mellett: „Ebben semmiféle kompromisszumot nem lehet kötni. Természetesen ezt az álláspontot fogadják el a legszorosabb szövetségeseink is a NATO-ban.” A közeljövőben Szlovákia veszi majd át az EBESZ elnökségét, ahol az ukrán–orosz konfliktus az egyik legfontosabb téma. „Ebből a pozíciójából kifolyólag Szlovákiának diplomáciai lehetőségei vannak arra, hogy megpróbálja enyhíteni a helyzetet” – fogalmazott az államtitkár. „A szituáció enyhítéséhez azonban két fél kell” – emelte ki Ondrejcsák, utalva arra, hogy ehhez az orosz fél is szükséges.

Hírdetés

 

Cséfalvay Katalin, a parlament külügyi bizottságának hidas elnöke szerint az incidenst orosz agresszióként kell értelmezni, és szerinte Szlovákiának, az Európai Uniónak, de a nemzetközi közösségnek is egyértelműen ki kell állnia Ukrajna mellett. A képviselő szerint az ukrán és az orosz félnek is tartózkodnia kell az olyan lépésektől, amelyek növelnék a feszültséget, és békés megoldást kell keresniük.

A külügyi bizottság SNS-es alelnöke, Jaroslav Paška „kellemetlen eseménynek” nevezte a történteket. Szerinte meg kell várni, míg egy független vizsgálat kideríti, hogy félreértésről, vagy az egyik érintett oldal szándékos tettéről van-e szó. Az incidens hírére a külügyi bizottság SaSes tagja is reagált. Martin Klus nyilatkozatában azt írta, a helyzet nyugtalanító, egyben kiemelte, hogy szerintük Ukrajnának joga van az Azovitengeren való hajózásra, amit Oroszország nem gátolhat meg.

Jarábik Balázs külpolitikai elemző kérdésünkre elmondta, az aktuális konfliktust az ukrán belpolitikai helyzet szempontjából is érdemes értelmezni. A hadiállapot kihirdetése ugyanis a küszöbön álló ukrán elnökválasztások elhalasztását is maga után vonhatja.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »