Öncenzúrára kényszerült az eltűnt ukrajnai fegyverekről tudósító amerikai tévécsatorna

Öncenzúrára kényszerült az eltűnt ukrajnai fegyverekről tudósító amerikai tévécsatorna

Az Ukrajna megsegítésére szánt fegyveradományok 70 százaléka eltűnik, csak 30 százalékuk jut el a frontvonalakra, jelentette ki egy szakértő az amerikai CBS televízió „Felfegyverezni Ukrajnát” című új dokumentumfilmjében. Lett is belőle nagy sivalkodás, mire a csatorna visszavonulót fújt.

Arra már az ukrajnai konfliktus kezdetekor rámutattunk, nem két egyenlő fél háborújáról van szó. A Global Firepower összesítése szerint az orosz a világ második legerősebb hadserege volt, az ukrán pedig csak a 22. Az oldal ezeket az összesítéseket az előző évi adatok alapján állítja össze, így kíváncsian várjuk, mit fog mutatni a lista 2023-ban. A nyugat részéről viszonylag korán megindultak a fegyverszállítmányok Ukrajna számára. Erről több cikkünkben is írtunk, például ezekben.

A fegyverszállítmányok közül nem mindegyik ért célba. A háború előkészítési fázisában az orosz hírszerzés komoly hibákat követett el, így most igyekeztek kiköszörülni a csorbát, megfigyelték a fegyverszállítmányok szállítási útvonalát, nem ritkán megelőző jelleggel is csapást mértek a fontosabb vasúti csomópontokra, sok küldeményt még a szállítás és raktározás fázisában megsemmisítettek. Ezekről a február 24. óta a háború Müller Cecíliájaként mindennapjaink részévé vált Igor Konasenkov vezérőrnagy napi sajtótájékoztatóin rezzenéstelen arccal számol(t) be. Ha csak a harmada igaz annak, amit mondott, sok fegyver még azelőtt megsemmisült, hogy az ukránok akár csak egyet is lőttek volna vele. 

Viszonylag korán lehetett olyan hangokat hallani, hogy a fegyverek egy része rossz kezekbe, nem baráti országokhoz, illetve a feketepiacra kerül. Az ukránok ezt rendre felháborodottan cáfolták, mígnem egy amerikai forrás egy gyengébb pillanatában a CNN hírtelevíziónak ki nem jelentette: fogalmuk sincs, mi történik az Ukrajnába küldött fegyverekkel, miután azok átlépték a határt. 

Egy, az Ishgalnak nyilatkozó külföldi zsoldos legalább annak lehetőségét megvilágította, mi történik velük az ukrán határ előtt. A Lindsey Snellnek nyilatkozó Mike nevű brit „önkéntes” szerint a cuccok egy részét már Lengyelországban ellopják.

 Annak a lehetőségére, hogy a fegyverek nem oda kerülnek, ahova szánják őket, az Interpol elnöke is felhívta a figyelmet.

A Twitterre, a Telegramra és a Vkontaktera sok olyan videó került fel, amelyben ukrán katonák arra panaszkodnak, hogy nincsenek nehézfegyvereik, hiányos a felszerelésük, alapvető védőeszközeik hiányoznak. 

Hírdetés

Ha a fenti, zömmel amerikai forrásokat nem is ismeri mindenki tételesen, józan parasztésszel azon legalábbis elgondolkodhat, mi történik a fegyverekkel. A politikusi nyilatkozatok ugyanis az ukrajnai fegyverszállítmányok volumenének növeléséről szólnak, a katonák meg azt mondják, hogy gépkarabélyokkal és lapátokkal vannak felszerelve.

Jogos tehát a kérdés, hol vannak a nyugati fegyveradományok, ha nem a fronton harcoló katonáknál?

A kérdés a CBS csatornát is foglalkoztatta. A Felfegyverezni Ukrajnát című dokumentumfilmjében Jonas Öhman, a Blue-Yellow nevű litván civil szervezet vezetőjét is megszólaltatta. A szervezet adománygyűjtéssel foglalkozik. Szlogenjük: Harcoljon a pénzed. A kampányuk nem mondható sikertelennek, eddig 32,9 millió eurót gyűjtöttek össze, amiből akár hat Bayraktar drón is „kijöhet”.

A filmben Öhman kijelenti: az Ukrajnának szánt fegyverek közül csak 30-40 százalék jut el a frontvonalakra. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója Twitter-csatornáján félelemkeltő orosz propagandának nevezte a feketepiacra kerülő fegyverekről szóló híreket, bár konkrétan nem hivatkozott a CBS műsorára.

Az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági központ reagált a filmben elhangzottakra, kijelentették, hogy a fegyverszállítmányokat a lehető legátláthatóbban kezelik.

A CBS Twitter-csatornáján közölte, eltávolították a dokumentumfilm eredeti beharangozóját, melyben azt állítják, a fegyvereknek csak 30%-a jut el a katonákhoz. Öhman pedig gyorsan kijelentette, áprilisban tett nyilatkozata óta sokat javult a helyzet.

A CBS úgy fogalmazott: „dokumentumfilmünket új információkkal frissítjük, és egy későbbi időpontban sugározzuk”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »