Önbizalomnövelő siker: a női kéziválogatott végig vezetve győzte le a franciákat

Önbizalomnövelő siker: a női kéziválogatott végig vezetve győzte le a franciákat

A magyar női kézilabda-válogatott 30-27-re győzött a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Franciaország vendégeként a csütörtöki felkészülési mérkőzésen, Toulonban.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:

Toulon, v.: Weijmans, Wolbertus (hollandok) a magyar gólszerzők: Vámos 6, Faluvégi 5, Kuczora, Márton 4-4, Simon 3, Papp, Juhász, Grosch 2-2, Füzi-Tóvizi, Kácsor 1-1 lövések/gólok: 54/27, illetve 50/30 gólok hétméteresből: 3/1, illetve 4/2 kiállítások: 4, illetve 8 perc piros lap: 0, illetve 1

A két együttes eddig 54 mérkőzést játszott egymással, magyar szempontból harminc győzelem, két döntetlen és 22 vereség volt a mérleg a kezdés előtt. Legutóbb a párizsi olimpia csoportkörének első fordulójában találkoztak, akkor a házigazda 31-28-ra kerekedett felül. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készül. Ezen a találkozón debütált a francia kispadon Sébastien Gardillou szövetségi kapitány, aki az olimpia után távozott legendás Olivier Krumbholz helyét vette át. A magyar csapatból Győri-Lukács Viktória, Klujber Katrin és Janurik Kinga ezúttal pihenőt kapott, Böde-Bíró Blanka pedig kisebb sérülés miatt maradt otthon.

Kapkodó kezdés után a harmadik percben Faluvégi Dorottya szerezte a találkozó első gólját, az első percekben pedig – noha mindkét oldalon sok volt a hiba – a magyar válogatott koncentrált jobban, a Franciaországban légióskodó Szemerey Zsófi védéseire alapozva tíz perc elteltével 5-2-re vezetett. Tizennégy perc után, 8-4-es magyar előnynél időt kért a francia kapitány, ez azonban nem változtatott jelentősen a játék képén, Golovin csapata már 15-9-re is vezetett, ezt a különbséget felezték meg a szünetig a vendéglátók. A fordulást követően 15-14-re közelített a házigazda, kihasználva a magyar válogatott nyolcperces gólcsendjét, miközben Golovin Vlagyimir válogatottjában bemutatkozott a Debrecen jobbszélsője, Grosch Vivien, aki góllal debütált. Szemerey változatlanul remekelt a kapuban, ez is kellett ahhoz, hogy az utolsó tíz percet 26-23-as előnnyel kezdje meg a nemzeti csapat, a pontatlanságokon változatlanul érződött, hogy mindkét csapatban voltak fontos kimaradók.

A záró négy percen belül a franciák ismét feljöttek mínusz egyre, kimaradt egy magyar hétméteres, de Szemerey is védett egyet, a hajrában pedig még növelni is sikerült az előnyt: 14 esztendő, a 2010-es Európa-bajnokság lillehammeri csoportmérkőzése után sikerült újfent a franciák fölé kerekedni, ráadásul úgy, hogy a rivális egyszer sem vezetett a felkészülési mérkőzésen. Szemerey 16 védéssel zárt. Francia részről Laura Glauser, a Ferencváros kapusa 14 lövést védett, Orlane Kanor, az FTC balátlövője a mezőny legeredményesebbjeként hét gólt dobott, míg Océane Sercien-Ugolin, a Debrecen jobbátlövője kétszer volt eredményes.

Szemerey Zsófi, a női válogatott kapusa: – Az elmúlt öt hétben összesen nem kaptam ennyi lehetőséget, mint ma, de ma sikerült megmutatnom, mit tudok. Köszönöm a lányoknak és persze a stábnak a bizalmat, nagyon örülök, hogy nyertünk! A mai eredmény értékét az mutathatja meg, ha szombaton is jó eredményt tudunk elérni.

Hírdetés

Szombaton ismét megmérkőzik a francia és a magyar válogatott, annak a találkozónak Tremblay-en-France lesz a helyszíne, a 17:15-kor kezdődő mérkőzést az M4 Sport+ közvetíti élőben.

Felkészülési mérkőzések: Október 26., szombat Párizs-Tremblay: 17:15 Franciaország–Magyarország (tv: M4 Sport+) November 22., péntek Tatabánya: Magyarország–Szlovákia – jegyértékesítés hamarosan November 24., vasárnap Tatabánya: Magyarország–Ukrajna – jegyértékesítés hamarosan

Női Európa-bajnokság, Magyarország-Ausztria-Svájc, 2024. november 28.-december 15. Csoportbeosztás: A-csoport (Debrecen): Svédország, Magyarország, Észak-Macedónia, Törökország B-csoport (Debrecen): Montenegró, Románia, Szerbia, Csehország C-csoport (Bázel): Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Portugália D-csoport (Bázel): Dánia, Svájc, Horvátország, Feröer-szigetek E-csoport (Innsbruck): Norvégia, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia F-csoport (Innsbruck): Hollandia, Németország, Izland, Ukrajna

A csoportok első 2-2 helyezettje jut a középdöntőbe.

Az A-csoport programja: November 28., csütörtök 18:00 Magyarország-Törökország 20:30 Svédország-Észak-Macedónia November 30., szombat 18:00 Svédország-Magyarország 20:30 Észak-Macedónia-Törökország December 2., hétfő 18:00 Észak-Macedónia-Magyarország 20:30 Törökország-Svédország

A mieink továbbjutásuk esetén a szintén debreceni B-csoport (Montenegró, Románia, Szerbia, Csehország) és a Bázelban, Svájcban sorra kerülő C-csoport (Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Portugália) 2-2 továbbjutójával mérkőzhetnek a debreceni középdöntőben (december 5., 6., 8., 10.).

A döntő hétvégére, azaz az elődöntőkre és a helyosztókra (döntő, bronzmérkőzés, az 5. helyért) december 13-án és 15-én kerül sor Bécsben.

m4sport.hu, mksz.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »