Önállósul a Lee és a Wrangler

Önállósul a Lee és a Wrangler

Kiszervezi és tőzsdére viszi legendás farmermárkáit a VF Corporation. A Levi’s legfőbb riválisának tartott amerikai cég azért választja le a Lee és a Wrangler farmereket gyártó részlegét, hogy a magasabb haszonnal értékesíthető termékeire, így a The North Face, az Icebreaker, a Williamson-Dickie és a Timberland szabadidő- és sportruházati és a Vans lábbelimárkájára koncentrálhasson.

A VF Corp. tervei szerint a befolyó összeget az utóbbi portfólió bővítésére szeretnék felhasználni, akár ígéretes, trendi márkák felvásárlásával.

A cégnél a sportos szabadidő-ruházati cikkek iránti kereslet növekedését érzékelik, a márciussal zárult üzleti évben például 15 százalékos bővüléssel 1,5 milliárd dolláros EBITDA-t termelt ez a szegmens, s ez adta meg a végső lökést a stratégiai elhatározáshoz.

Hírdetés

A farmergyártás amúgy is háttérbe szorult, a VF bevételeiből 2,5 milliárd dollárt tett ki az üzleti évben – a Wrangler 1,5, a Lee 1 milliárd dollárt –, míg a szabadidő-ruházat 11 milliárd dollárt hozott a konyhára. Az előző évihez képest 13 százalékkal alacsonyabb, 450 millió dolláros EBITDA-eredményt kimutató farmerüzletág számára az anyavállalat a stabil osztalékfizetés fenntartását, az adósságok leépítését és az ázsiai piacon – főleg Kínában – történő terjeszkedést szabta feladatul. Ha ezeket teljesítik, akkor jó árfolyamot érhet el a cég a bevezetés után. A farmernél 5, a szabadidőnél 2 százalék körüli osztalékhozammal tervez az anyavállalat.

Ám a VF számításait befolyásolhatja a vámvita, az amerikai eredetű farmerekre például az EU 25 százalékos védővámot vezetett be, és a kínaiak listáján is szerepelnek. A VF Corp. a válással szét is költözik, a farmercég az eddigi központban, az észak-karolinai Greensboróban rendezkedik be, míg a szabadidős üzletág Denverben talál otthonra. A farmeres cég új nevét még nem közölték, azt már tudni, hogy vezetője, Scott Baxter házon belülről érkezik, elnökként ő felelt eddig az amerikai „vadnyugati” eladásokért.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »