Ön aggódna, ha Magyarországról eltűnne az összes zsidó? – A New York Times szerint sem

Ön aggódna, ha Magyarországról eltűnne az összes zsidó? – A New York Times szerint sem

A Magyarországon tapasztalható gyűlöletről ír a New York Times, a darab csak az apropó – veszi át kéjes örömmel a nemzetközi fajtársi hálózat legújabb magyargyűlölő fricskáját a HVG.

A Gólem Színház Kiválasztottak című darabjának apropóján ír a New York Times a magyarországi gyűlöletkampányról. A kabaré azt feszegeti, mit tennének az emberek, ha egyszer csak eltűnnének a zsidók, mindenféle előjel és magyarázat nélkül.

Az egy hónapja bemutatott darab rendezője, Borgula András a törzsbéli lapnak azt hazudta, nem az antiszemitizmusról, hanem általában a gyűlöletről akartak darabot készíteni. Ennek csak egy része az antiszemitizmus.

A lap ezután arról ír, hogy Magyarországon a gyűlölet kérdése fontos témája a közbeszédnek, miután a harmadik kétharmados győzelmet arató Orbán Viktor miniszterelnök "illiberális demokráciát" épít, Soros György (sic!), menekült- és unióellenes plakátok lepték el az országot. A gyűlöletbeszéd mértéke nemzetközi aggodalmakat is kiváltott.

Hírdetés

A lapnak teljesen véletlenül Heisler András, a Mazsihisz elnöke is nyilatkozott, aki a többi között arról beszélt, sohasem jó, ha a "gyűlölet szintje" magas egy országban.

Borgula András azt mondja, ez a legnépszerűbb darabjuk,

a színpadon elhangzó antiszemita kijelentések annyira elterjedtek, hogy muszáj beszélni róla.

A darabban nem a zsidók eltűnését feszegetik – a rendező azt mondja, a zsidók nem tűntek el Magyarországról, de Orbán hatalomra kerülése után egyetemek és újságok igen -, a kérdés inkább az, hogy egy ilyen "eltűnés" után hogyan folytatódna az élet, hogyan kelnének fel az emberek másnap.

"A legnagyobb félelmem, hogy valójában nem történne semmi"

– zárta gondolatmenetét Borgula.

A gettópolip nemzetközi hírveréséből csupán két apróság veszett a feledés homályába – hisz az évezredes zsidó mimikrit könnyedén lebuktatta volna: a Borgula András által gründolt Gólem Színház az első magyarországi zsidó színház, a társulat gazdanépet gyalázó munkásságát pedig évről évre közpénzmilliókkal támogatja (lásd pl. itt és itt) a nemzetiszín szalaggal átkötött Fidesz-kormányzat.

(Kuruc.info – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »