Omladozóban a svéd jóléti állammodell – nőnek a kiadások, fogy a munkaerő

Omladozóban a svéd jóléti állammodell – nőnek a kiadások, fogy a munkaerő

A legendás, példaértékűnek tartott svéd szociális modell már jó ideje fenntarthatatlan. Eddig csak azért nem omlott össze, mert rendkívüli adóterhek kiróvásával tartják életben. A személyi jövedelemadó adókulcsának felső határa 61 százalék felett van. Közben azonban a lakosság egyre öregebb, és munkaerőhiány van, elsősorban a közszférában.

A nemrég zajlott svéd parlamenti választások patthelyzetet teremtettek. A 349 tagú svéd parlamentben a baloldali koalíció 144 mandátumot szerzett, míg a jobboldali 143 mandátumot. Kettejük között pedig 62 képviselői hellyel ott vannak a Svéd Demokraták, akikkel azonban egyelőre senki nem áll szóba kormányalakítás céljából neonáci szárnyuk miatt.

A svéd baloldal kudarca csak a legutóbbi dominó az unióban, amely eldőlt. Németországban történelmi vereséget szenvedtek el, és csak a részben baloldali politikát folytató Angela Merkel szorult helyzete miatt kerülhettek kormányra. Ausztriában is veszítettek a szocdemek, helyükre pedig Sebastian Kurz jobbközép pártjának és a szélsőjobbként emlegetett Osztrák Szabadságpártnak szövetsége lépett. Csehországban is jelentős átalakulás történt, és Szlovákiában is roskadozik a baloldal a korrupciós botrányok és az egymás érő válságok miatt. Az elmúlt évek választásait mindig hosszú és nehéz kormányalakítási procedúra indult, ahol kemény kompromisszumokat kellett közni.

Durvul a helyzet

Svédországban a polgárok feszülten várják a tárgyalások kimenetelét, mert az alapvetően hat majd ki a jelenlegi szociális rendszer jellegére. A szakértők egyetértenek abban, hogy még az előrehozott választásokat sem lehet kizárni.

A svéd modell a rendkívül magas adókon és a cserébe nyújtott rendkívül nagylelkű állami szolgáltatásokon nyugszik. A skandináv országban a jövedelemadó nagyságának felső határa 61,85 százalék, cserébe jól támogatott egészségügy ellátást, ingyenes oktatást, lakhatási támogatást és egy sor egyéb kedvezményt nyújt a kormányzat polgárainak.

Hírdetés

A 2000-es évektől azonban a svéd modell fenntarthatósága állandó vitatéma lett szakmai körökben. A legtöbb tanulmány szerint a helyzet tarthatatlan, mégpedig két okból: a lakosság elöregedése és az ebből fakadó egyre nagyobb, a szociális rendszerre nehezedő nyomás miatt.

Migráció sem megoldás, csak a baloldal reménykedik

Az IMF statisztikái szerint míg a svéd állam i kiadások 2000-ban 1250 milliárd svéd koronára rúgtak, addig tavaly már 2214 milliárd svéd koronát emésztettek fel. A svéd zárszámadási hivatal vezetője a múlt évben igen érdekes jelentést tett közzé, amely szerint a jóléti rendszerre vonatkozó állami szakértői előrejelzések egyre nagyobb különbséget mutatnak a független jelentésekhez képest. A jelentés azt is megjegyzi, hogy ha a 2030-as évekig jelenlegi formájában akarják fenntartani a szociális rendszert, akkor 200 milliárd svéd koronányi plusz pénzinjekcióra lesz szükség (nem egész 20 milliárd euró).

Ráadásul a rendszer munkaerőétvágya egyre nagyobb. Az előrejelzések szerint 2025-re a svéd munkaerőállomány mindössze 200 ezer fővel fog növekedni, ami még magának a közszférának sem elegendő, nemhogy az egész gazdaságnak. A megoldás az lenne, hogy az elkövetkező két évtizedben 10 százalékkal növelje meg az ország a lakosságát. De mivel a gyermekvállalási hajlandóság az utóbbi évtizedekben túl alacsony vlt, ezt csak migrációval lehetne megoldani.

A migráció pedig nehéz ügy: az európai kultúrájú vendégmunkásokból már kevés van, a harmadik országból érkezőkkel azonban a bűnözés mértéke is növekszik. Ráadásul a migráció komoly politikai téma is. Ha a baloldal és jobboldal nem tud kiegyezni, vagy előrehozott választások lesznek, vagy a Svéd Demokraták csendes támogatásával jön létre egy kisebbségi kormány, amely azonban csak addig élvezheti a szélsőséges párt támogatását, míg féken tartja a migrációt. Vagyis a szociális rendszerre mindenképp változáson kell, hogy keresztülmenjen – amelynek biztosan ára lesz.

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: breitbart.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »