Omikronnak keresztelték el a rettegett új variánst

Az Omicron (omikron) nevet adta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus új, Dél-Afrikában beazonosított variánsának – közölték pénteken. A variáns eddig a B.1.1.529 számon szerepelt. Az omikron a görög ábécé tizenötödik betűje.

A tájékoztatás szerint a változat nagyszámú mutációt tartalmaz, amelyek közül néhány aggodalomra ad okot. A WHO szerint az előzetes adatok arra utalnak, hogy ezzel a változattal megnövekszik az újrafertőződés kockázata és úgy tűnik, hogy Dél-Afrika szinte minden tartományában növekszik e változat eseteinek száma.

Hírdetés

A helyzet fokozódása miatt a WHO azt kéri a tagországoktól, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt a megfigyelésre a most keringő SARS-CoV-2 változatok jobb megértése érdekében, és a megfigyeléseket tegyék elérhetővé egy nyilvános adatbázisban, és amennyiben van rá lehetőség, helyi szinten vizsgálják a variánsok viselkedését.

A Pfizer szóvivője azt mondta a most már Omicron nevet viselő variánsról, hogy egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot. A laboratóriumi vizsgálatok adatai legkésőbb két hét múlva várhatók.

(24)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »