Olyan Moszkva-ellenes kijelentéseket tett Trump ENSZ-nagykövetjelöltje, hogy Clintonné is megirigyelhetné

Nikki Haley, Donald Trump ENSZ-nagykövetjelöltje a kongresszusi meghallgatásán az elnökkel egybecsengően kritizálta az ENSZ-t, és Izrael támogatása mellett állt ki. Trumppal szemben azonban háborús bűnnek minősítette Oroszország szíriai beavatkozását, és elítélte a Krím félsziget "annexióját" is. Kijelentette, hogy egyelőre nem támogatja az oroszok elleni szankciók enyhítését. Habár nincs diplomáciai tapasztalata, Haley-t a demokraták és a republikánusok oldaláról is támogatják.

A republikánus Nikki Haley-t jelölte Donald Trump az USA következő ENSZ-nagykövetének. Kongresszusi meghallgatásán Haley egyetértett Trumpnak a nemzetközi szervezettel szemben megfogalmazott kritikáival, és maga is reformokat ígért. Haley azonban számos más kérdésben, mint például Oroszország ügye, szembehelyezkedett a leendő elnökkel – számol be a Reuters.

Trump korábban az ENSZ-t egy klubnak nevezte, ahova az emberek csak beszélni és magukat jól érezni gyűlnek össze. Haley ígéretet tett, hogy a kongresszussal együtt azon fog dolgozni, hogy reformokat tudjon megvalósítani a szervezetben. Trump jelöltje kiemelte a szervezetnek „Izraellel szembeni rossz bánásmódját”, az észak-koreai atomfenyegetés megakadályozásának kudarcát, a szervezetben megmutatkozó pazarlást és korrupciót. Ugyanakkor Trump éles kritikáitól való elmozdulást jelent, hogy Haley elismerte az élelmezési programok, az AIDS visszaszorításáért tett törekvések, a fegyverkezés felügyelete és a békefenntartó missziók szükségességét.

Hírdetés

Oroszországgal kapcsolatosan Trumppal ellentétes álláspontba helyezkedett Haley. Az oroszok szíriai akcióit, mint a kórházak állítólagos lebombázását háborús bűnöknek nevezte. Elítélte a Krím félsziget "annexióját", és azt mondta, hogy ellenezné a szankciók enyhítését mindaddig, amíg Moszkva nem változtat a politikáján. Megígérte: továbbítja az üzenetet Oroszország ENSZ-nagykövetének arról, hogy az Egyesült Államok elfogadhatatlannak tartja az "orosz törekvéseket az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásra".

Trump többi nemzetbiztonsági jelöltje, köztük a külügyminiszter-jelölt Rex Tillerson és a védelmi miniszter-jelölt James Mattis tábornok is szembehelyezkedett Trump korábban hangoztatott elképzeléseivel, például Oroszország ügyében. Haley ezzel kapcsolatosan azt mondta, hogy a kabinettagoktól arra számított volna, hogy megbeszéljék ezeket az ügyeket a leendő elnökkel.

Az indiai származású Haley 2011 óta Dél-Karolina kormányzója. A politikus nagy népszerűségnek örvend a demokraták és a republikánusok köreiben egyaránt. Ő volt az, aki eltávolítatta a konföderációs zászlót államának kongresszusa elől, miután rasszista indíttatásból megöltek kilenc templombajáró négert Charlestonban.

(Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »