Olyan káosz van az Ukrajnának szánt tankszállítások körül, hogy nem lesz benne köszönet

Olyan káosz van az Ukrajnának szánt tankszállítások körül, hogy nem lesz benne köszönet

A nyugati világ több mint 300 modern nyugati harckocsit ígért Ukrajnának. Elképesztő mértékű felajánlások jöttek az országoktól. Az ukrán vezérkar pedig azt nyilatkozta, hogy 300 tankkal (illetve 600 gyalogsági harcjárművel és 500 önjáró tarackkal) lesz esélyük kiszorítani az oroszokat a megszállt területekről. Ez utóbbi állítás valószínűleg nem igaz, ám még ha az is lenne, csak növelné Kijev csalódottságát. A felajánlások mögül ugyanis elfogyott a legfontosabb: a politikai akarat. Mutatjuk, hányadán állunk most a tankok  szállítása ügyében.

Ukrajna várhatóan nem csak az ígértnél kevesebb, de modernitásban gyengébb minőségű harckocsikat fog kapni a nyugattól. Ez magyarul azt jelenti, hogy az ukrán ellentámadáshoz kért technológiai fölény nem nagyon lesz meg.

A felajánlások 350-nél is több tankról szóltak. Ám amint a német ellenállás leomlott, és reálissá vált a szállítás lehetősége, a támogató országok sorra mondták vissza felajánlásaikat. A hollandokról kiderült, hogy nincs is tankjuk, amit átadhatnának, a finnek a NATO-csatlakozás húzódására hivatkozva fújtak visszavonulót. Még az amerikaiak is másfél-két évre tolták ki a 30 Abrams A1 tankjaik átadását. A britek hajlandósága papíron megvan, a gyakorlatban senki nem tudja, mikor szállítanak. A svájciak kvázi megtagadták Ukrajna katonai támogatását, mikor a raktáron tartott Leopard 2-eseikre tett német vételi ajánlatot csípőből elutasították.

A kezdeti 350-ről, előbb 200-300-ra, majd 175 tankra csökkentek az elvárások. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az ukrán ellentámadás idejére a legjobb esetben  is csak cirka 60 nyugati harckocsi kerülhet ki a frontra, aminek két harmada régi Leopard 2A4-es, ami még a hidegháborús idők terméke. 

Máshonnan közelítve jelenleg nagy bizonyossággal csak kicsivel több mint 60 modern nyugati NATO-tankkal számolhat Kijev, és ezek is igen eltérő időpontokban kerülhetnek felhasználásra (tavasz, nyár, év vége).

Hírdetés

***UPDATE*** Refreshed count of Western main battle tanks for #Ukraine. Challenger 2, M1 Abrams and Leopard 2… Between 73 (confirmed) and 175, excluding Canada pic.twitter.com/7H8TD65e8R — H I Sutton (@CovertShores) January 26, 2023

Az viszont nem állítható, hogy Ukrajna nem kap tankokat. Csak épp nem modern nyugati harckocsik, hanem régi szovjet, felújított szovjet, vagy felújított nyugati hidegháborús vasak ömlenek majd be az országba.

A lengyelek és a csehek T-72-eseket ígértek, nyilvánosságra nem hozott számban. A lengyelek PT-91-es harckocsit is kínáltak. Illetve a Nyugat átadna 80-100 darab Leopard 1A5-öst, ami az 1960-as évekből származó típus felújított változata. Ez utóbbiakat még fel kell újítani, így csak a nyárra kerülnek ki a frontra.

Az borítékolható, hogy egy sor probléma lesz a harckocsikkal és a logisztika biztosításával.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »