Olyan helyen termesztenek paradicsomot napelemmel, ahol előtte még senki

Olyan helyen termesztenek paradicsomot napelemmel, ahol előtte még senki

0 forintos villanyszámla? Az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekkel lehetséges! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Fontos tudni, hogy a Nap energiája nem csak az áramtermelés egyik lehetősége, hanem a földi élet egyik forrása is. A napfény teszi lehetővé, hogy élet jöjjön létre a bolygó azon szegletén is, ahol esetleg korábban nem volt. Ebben a szellemben állt neki a kísérleteknek a Sundrop Farms kezdeményezés is, ami már sikereket ért el a sivatagi növénytermesztésben.

MIÉRT IS VAN SZÜKSÉG A SIVATAGI NÖVÉNYTERMESZTÉSRE?

Egyszerű a válasz: a túlnépesedés miatt! Kritikus ütemben növekszik a Föld népessége, és az embereket valahogy el kell látni élelmiszerrel. Ráadásul a szaporulat pont azokon a területeken a legnagyobb, ahol a gazdálkodási körülmények a legkedvezőtlenebbek (pl.: Afrika sivatagos és szavannai országai).

A jelenlegi források az élelmezési lehetőségek terén vészesen fogynak, ezért nélkülözhetetlen, hogy az emberiség találjon valamilyen megoldást a probléma orvoslására. A problémát súlyosbítja, hogy az egyre intenzívebbé váló növénytermesztés és állattenyésztés már jelenleg is jelentős terhet ró a természetre. A földműveléshez és legeltetéshez 3 dologra van szükség: termékeny talajra, elegendő vízre és napfényre. Ezek közül a legnehezebben biztosítható elem a termőföld, ami az emberi tevékenység miatt egyre inkább károsodik és fogy.

A kutatók jelenlegi válasza a túlnépesedésre és az élelmezési krízisre a genetikailag módosított élőlényeket, vagyis GMO-k (Genetically Modified Organisms). Ez viszont nem éppen a legjobb megoldás, hisz az ilyen módon előállított élelmiszerek számos kérdést felvetnek az emberi egészségre nézve. Sajnálatos mód a modern növénytermesztésben és állattenyésztésben ez a módszer dominál.

Ennél pedig egy jobb és hosszú távon is fenntartható megoldásra van szükség. Az egyik lehetséges megoldást pedig egy startup vállalkozás, a Sundrop hozhatja el. Céljuk pedig nem más, mint hogy lehetőséget teremtsenek a növénytermesztésre a világ legbarátságtalanabb területein is.

A kísérleteket a cég Ausztrália kies, száraz területein végezte el. A feltalált technológia lényege pedig nem más, mint a végtelennek tekinthető forrás, a napenergia újra és újra történő felhasználása. Egy olyan speciális üvegházat hoztak létre, ami megfelelően gazdálkodik a vízzel és a napfénnyel a napelemek révén.

Hírdetés



A sivatagos területeken az egyik legjelentősebb problémát a vízhiány okozza. A Sundrop azonban úgy döntött, hogy nem is számol esővel és a talajvízzel, hanem ezektől függetlenül kezdi el és öntözni a növényeket. A kísérleti farmhoz közeli Spencer-öbölből nyerik ki a tengervizet, és szállítják el egészen az üvegházakig, ahol egy sótalanító eljárás során öntözésre alkalmas vizet nyerhetnek. Az így nyert vizet még újra is hasznosítják úgy, hogy azt felhasználják az üvegházak hűtésére., ezzel is biztosítva a megfelelő hőmérsékletet a termesztett növények számára.

Napfény a sivatagban bőven rendelkezésre áll, sőt néha sok is, ezért azt valahogy szabályozni szükséges. Mindezért az üvegházak felületét tükrök alkotják, amik folyamatosan visszatükrözik a felesleges napfényt. Emellett a napfényt elektromosság előállítására is hasznosítják napelemekkel.

A kiépített napelemes rendszer üzemelteti az üvegházak berendezéseit, és a hidegebb időszakokban a fűtést is. A sótalanító berendezések például különösen sok energiát igényelnek, de ezeket a megfelelően méretezett napelemek könnyedén biztosítani tudják.

Ezekkel a technológiai megoldásokkal az ausztráliai kísérleti telep még 2010-ben 17 ezer tonna élelmiszert tudott megtermelni. A legnagyobb eredmény viszont az, hogy élet születik ott, ahol korábban nem volt! A víz visszaforgatása, a napelemek energiatermelése biztosítja annak lehetőségét, hogy a természetes és környezetbarát módon oldódjon meg az élelmiszerhiány okozta probléma.

 

 

Képek: Sundrop


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »