Olvasónk információi a gáz-riasztó fegyverekről és a gyenge minőségű töltényekről – nehogy "rosszul süljön el" a dolog

Olvasónk információi a gáz-riasztó fegyverekről és a gyenge minőségű töltényekről – nehogy "rosszul süljön el" a dolog

Szeretnék veletek, illetve az olvasókkal megosztani egy nagyon fontos információt, nehogy valakinél rosszul süljön el a dolog! A héten vásároltam meg régóta tervezett önvédelmi gáz-riasztó fegyvereimet, és az elmúlt hetet a téma behatóbb tanulmányozásával töltöttem. Sajnos nagyon kevés forrásból lehet erről hallani, így biztos vagyok benne, hogy rengeteg ember belesétál a "csapdába", és a legrosszabb szituációban fog előjönni ez a probléma.

Önvédelemre (főfegyvernek) csak és kizárólag revolvert szabad vásárolni! Az öntöltők sokkal nagyobb eséllyel akadnak el, így ez a téma most csak a revolvereket érinti.

A korábbi, legismertebb tölténygyár, az Umarex nem gyárt több gáztöltényt. Helyette a Wadie nevű cég gyártja/forgalmazza rossz minőségű töltényeit, amik arról nevezetesek, hogy elsütéskor kiszakad, kifordul a csappantyúja, és elakasztja a revolvert. (Egy Kaliber-cikk a gázpatron-mizériáról ide kattintva olvasható.)

Hírdetés

Jelen pillanatban összesen három (négy?) típusú gáz-riasztó revolver kapható, amelyek szerkezetük miatt képesek elsütni a Wadie gáztöltényeit elakadás nélkül. Ez a Record Chief (illetve a rövidebb csövű változata, a Record Chief 2 Inch), az Umarex COLT Detective Special és a Smith&Wesson Grizzly. Fontos tudni, hogy ezek önmagukban gumilövedék kilövésére nem alkalmasak, tehát ebben az esetben el lehet felejteni, hogy valaki gázt és gumit vegyesen tárazzon. (Zárójelben jegyzem meg, az Ekol Viper szerkezete talán szintén alkalmas lehet, de ezzel kapcsolatban nincsenek tesztek!)

Wadie-teszt

A gumilövedék kilövésére képes gáz-riasztó fegyverek esetében a gumilövedéket egy riasztópatron segítségével lehet kilőni, és a riasztópatronoknál (elviekben) nem áll fenn ez a helyzet, de ezek után ki venne Wadie riasztótöltényt, ha abból szerencsére van más gyártó is.

Én személy szerint e három közül az egyik, kizárólag gáz-riasztó tölténnyel működő fegyvert, és egy másik, gumilövedéket kilőni is képes gáz-riasztó fegyvert vettem, amit csak riasztópatronnal és gumilövedékkel töltök meg (mert elakadna a Wadie gáztölténytől).

Egyébként gáz-riasztó fegyverre – függetlenül attól, hogy képes e gumilövedéket kilőni, vagy sem – kérhető viselési engedély. Gumilövedékes (ún. muzeális) kategóriába eső fegyverekre viszont nem kérhető viselési engedély. Otthon, magánterületen azonban bármelyik tartható engedély nélkül. A használat jogi útvesztőjével még az elmebeteg "jogalkotóink" (ha lehet ezeket így hívni) sincsenek tisztában, így ebben a kérdésben nem tudok segíteni, de valószínűleg más sem.

Még egy alternatív lehetőség lenne, egy Ekol Viper nevű török gáz-riasztó revolver, amibe bele lehet tölteni az öntöltős fegyverekhez gyártott gáztöltényt (9mm PAK), amelyeknél elvileg nem áll fenn ez a probléma – vagy csak nem tudják, mert ott ugye a töltény csappantyúkiszakadása nem okoz elakadást – de ezek után megint csak azt mondanám, hogy nem érdemes ezzel kísérletezni.

Mindenki, aki gáz-riasztó fegyver vásárlására szeretné adni a fejét, csak ezen információk birtokában tegye meg!

(Olvasónktól)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »