Öltözz úgy, mint édesanyád!

A divatban alapszabály, hogy a legújabbat kell hordani. Ám életünk örök körforgás, mindig visszatér valami a korábbi időszakok divathóbortjaiból. A retrót a nosztalgia mellett az újrahasznosítás igénye is élteti, s ami egyszer már bevált, miért ne működhetne újra?

Retro és vintage; e két szóval szoktuk jellemezni, ha valaki nem az utolsó divat szerint, mégis stílusosan öltözködik. Ruházat és divat tekintetében a vintage újrahasznosított ruhadarab, melyet 1920 és 1980 között készítettek, de alapanyaga vagy dizájnja miatt időtálló. Retro pedig olyan stílus vagy formatervezés összefoglaló neve, amely a korábbi divatirányzatokra utal vissza, amolyan inspirált öltözék, magán hordozza az eredeti stílusjegyeket, de felfrissített változatban, új, korszerű anyagokból előállítva.

Nincs szomorúbb a tavalyi divatnál, semmi sem cikibb, mint egy kifutó modellben megjelenni valahol, amikor már új trend dívik.

Hogyan történhet meg mégis, hogy időről időre visszatér egy régi divatelem? James Laver divatszakértő volt az első, aki 1937-ben megpróbálta megragadni a divattrendek életciklusát. A Laver-törvényként emlegetett szabály szerint, ha az újdonság megjelenése után 10 évvel viselsz egy trendi stílust, akkor a megjelenésed rémes lesz, ha 20 évvel utána, akkor nevetségesnek tűnsz, és 50 évet kell várni, hogy újra stílusosnak, bár kissé furcsának tartsanak.

A divatipar sokáig betartotta a Laver-törvényt, de mára már annyira felgyorsult az élettempónk, hogy a divatirányzatok újrahasznosításának is lerövidült az ideje. Az azonban változatlan maradt, hogy a tavalyi divatot felejtsd el, slamposnak és rosszul öltözöttnek fognak tartani. Megoldás: a retro.

A tervezők előszeretettel térnek vissza régebbi korszakok őrületeihez, de az új generációk tervezői friss szemmel, másképp nyúlnak egy-egy stíluselemhez.

Hírdetés

A lányok emlékeznek rá, hogy gyerekkorukban mit viselt az édesanyjuk, örömmel vesznek fel hasonlót, ráismernek a 80-as évek ikonikus darabjaira, de igénylik a tervezőktől az újraértelmezést.

Minden évtizednek megvannak a jellegzetes divathóbortjai, most a dizájnermárkák a menők,

így közülük néhány nyolcvanas évekbeli is újjászülethetett.

Ismét menő a sportos viselet, az utcán is mindenki tréningnadrágban és sportcipőkben jár, nemzetközi színtéren az Adidas és a Puma retro modellekkel jelentkezett, itthon pedig új életre kelt a legendás Tisza cipő, a szocializmus éveinek ikonikus hazai márkája.

Visszatérő retro elem napjainkban a hátizsák is, a magyar Dorko ügyesen lovagolta meg ezt a trendet. Bár a Trapper farmer felélesztése nem igazán járt sikerrel, soha többé nem lett belőle akkora őrület, mint a 80-as években, a farmer mint viselet, úgy tűnik, mindent túlél. Kabátként, szoknyaként, ingként, ruhaként is divatos, farmerdzsekit, lyukas nadrágot és rövid farmersortot viselni pedig egyszerűen kötelező. Akárcsak a nyolcvanas években.

A cikk a Manager Magazin szeptemberi számában jelent meg
(Öltözz úgy, mint édesanyád!)


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »