Olimpia oroszok nélkül: a NOB-elnök megmagyarázza

Olimpia oroszok nélkül: a NOB-elnök megmagyarázza

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke védelmébe vette az általa irányított szervezet döntését, amellyel a riói olimpián indulni szándékozó orosz sportolók jelentős részét eltiltotta az ötkarikás játékokon való részvételtől.

Thomas Bach Rio de Janeiróban tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján visszautasította a kritikákat, amelyek még nagyobb szigort, a teljes orosz olimpiai küldöttség kizárását szorgalmazták.

A NOB bő egy hete hozott határozata nyomán a kvótát szerzett 387 orosz sportoló közül mintegy 250 indulhat a pénteken rajtoló riói játékokon. A részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. A következő lépésben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is ellenőrzi a nevezéseket, majd egy háromfős NOB-bizottság adhatja meg a zöld utat az érintetteknek.

Hírdetés

Bach szerint a döntéssel jottányit sem csökkent a NOB reputációja a világban. Hozzátette ugyanakkor, hogy az államilag támogatott orosz doppingolási szisztéma „támadás az ötkarikás mozgalom egyetemes értékei ellen”.

Riói rend? A NOB megbízik a brazilokban

A NOB elnöke a riói közbiztonságra vonatkozó kérdésre válaszolva leszögezte, hogy teljesen megbízik a brazil rendfenntartókban, a rendőrségben és a fegyveres erőkben. Derűlátó az esemény zökkenőmentes lebonyolítását illetően is. Bach szerint Brazília állja az olimpia jelentette kihívást és a versenyek rajtjára „minden együtt lesz” – mondta.

Bach azt is bejelentette, hogy a riói játékok alatt 4500 vizelet- és 1000 vérmintát vesznek majd a doppingellenőrök.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »