Olimpia: Budapest egy vállrándítást ért az ellenfeleknél

Olimpia: Budapest egy vállrándítást ért az ellenfeleknél

Az amerikai és francia lapok látványosan nem foglalkoznak azzal, hogy Budapest visszavonta 2024-es olimpiai pályázatát. Mindez jelzi, Párizs és Los Angeles egyáltalán nem vette komolyan Budapestet, mint ellenfelet.

A Los Angeles Times szerda esti cikkében gyakorlatilag egy vállrándítással elintézi a kandidálásunk visszavonását. Mint írják, az, hogy Budapest nem pályázik, sokat nem változtat a helyzeten, ugyanis kezdettől fogva Párizs és Los Angeles volt a két legnagyobb esélyes a 2024-es olimpia megrendezésére. Sőt,

Budapest visszakozása inkább a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra nézve komoly csapás, ugyanis ezzel nem sikerült gátat vetni annak a folyamatnak, hogy egyre kevesebb város szeretne nyári játékokat rendezni.

Az utóbbi évtizedek trendjét figyelembe véve valóban ez a helyzet, erről korábban lapunk is írt. Hozzáteszik, látva, hogy az utóbbi nyári és téli játékok rendezőinek mennyit kellett költenie új létesítmények felhúzására, elképzelhető, hogy nem csak Budapestnek, de más közepes méretű világvárosoknak is elmegy majd a kedve a jövőben a rendezéstől, ami szintén komoly fejtörést okozhat a NOB-nak. Főleg, hogy az Agenda 2020 programnak a kisebb városok helyzetbe hozása lett volna a célja.

Milliárdok a kukában

Hírdetés

Az LA Times jelzi, a magyar főváros visszalépésével immár négy város visszakozott a rendezéstől a finisben: korábban Róma, Hamburg és Boston tett ugyanígy. Ezzel szerintük több milliárd dollár ment a kukába a pályázatra addig elköltött pénzeket tekintve. A lap úgy véli, Budapest az „óvilág bájával” (Old World charm) és az olimpiai helyszínek közti kis távolságokkal próbálta megnyerni a NOB döntéshozóit. Viszont a visszalépésből a cikk egyértelműen azt a következtetést vonja le, hogy most már látható: csak nagyvárosok képesek megrendezni egy ilyen horderejű eseményt. Ennek mondjuk ellentmond a 2004-es athéni olimpia.

Jelzik, a Los angeles-i stadionok, csarnokok zöme készen áll, nem kell újakat építeni, ráadásul az 5,3 milliárdra becsült renedzési költségeket fedezni fogják a tévéközvetítésből, a jegyeladásból és a támogató nagy cégektől érkező komoly összegekből.

A Washington Postban még a sportrovatban sem érdemelt valamire való hírt a budapesti visszavonuló, a New York Timesban mindez azért érdekes, mert ott a Magyar Turizmus Zrt.-nek fizetett bannerje van, mely az olimpiát, és a magyar fővárost népszerűsíti. A címlapról egyelőre elfelejtették leszedni a hirdetést.

Érdektelenség

A francia lapok sem vitték túlzásba a magyar főváros olimpiai pályázatának visszavonásáról szóló hírt. Csütörtök reggel a vezető lapok online kiadásának címlapján sehol sem találni anyagot erről. A Le Figaro nem foglalkozik a témával, míg a Le Monde az MTI-re hivatkozva vette át az információt, és csupán arról írnak, hogy a döntés hátterében a Momentum Mozgalom több mint 200 ezer, olimpiai népszavazást követelő aláírása áll. A Le Parisien szintén az alaphírt hozza a távirati irodán keresztül, ők hozzáteszik: a magyar kandidálás alapja az volt, hogy Magyarországnál csak kilenc nemzet nyert több olimpiai érmet eddig. Viszont a pályázatot a közvélemény azzal kritizálta, hogy az állampolgároknak joga van eldönteni, mire költsenek a pénzükből, márpedig a rendezésnek óriásiak a költségei.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »