Olcsóbb lehetne bérelni, mint hitellel megvásárolni?

Sok a kérdőjel az októberben kezdődő földértékesítés körül. A Fiatal Gazdák Szövetsége szerint olcsóbb lehetne bérelni a földet, mint most kedvezményes hitellel megvásárolni. A 380 ezer hektárnyi szántó nagy részét korábban azzal a feltétellel adta bérbe az állam, hogy a nyertes gazdák haszonállatot tartanak.

Hevesi István Csongrád megyében gazdálkodik, állatokat tart. 250 hektár földjéhez szeretne újabb területet vásárolni, ezért már várja a földárveréseket. „Soha senki nem szeret sokat fizetni semmilyen termékért, de úgy gondolom, hogy a föld az, amit talán jó befektetésként meg kell hogy vásároljunk, legalábbis a gyermekeink, vagy az unokáink részére majd” – mondja.

A Fiatal Gazdák Szövetségének elnöke másként látja. Most hektáronként 30-40 ezer forintért lehet bérelni földet az államtól. „1,5 millió forint per hektár körül van jellemzően a földár, és ettől fölfelé; a Hajdúságban nem ritka, hogy 6 millió forint egy hektár föld. Akármilyen kedvezményes hitel kapcsolódik a földvásárláshoz, adott esetben 100-200 millió forintokat egy nagyobb darab föld kapcsán kitermelni még a jelenlegi támogatási rendszer mellett sem lehet. Tehát hiába van húszéves kedvezményes hitel, hogy ha kitermelhetetlen a hitelnek az ára” – magyarázta Mikula Lajos.

Hírdetés

Az LMP országgyűlési képviselője szerint a haszonbérlők lesznek a földprivatizáció nyertesei. Az állam még nyáron is kötött olyan hosszú távra szóló bérleti szerződéseket, amelyek miatt másnak nem éri meg majd licitálni a földárveréseken. „Előre kitervelt szélhámosságfolyamatnak a része. Kérdezem önöktől: önök ha valamit el akarnak adni, akkor előtte egy hónappal lekötik földhaszonbérleti szerződéssel? Kérdezem: amennyiben azt szeretnék, hogy a gazdákhoz kerüljön a föld, és ezt jól megfontolták, abban az esetben leterhelik úgy húsz évekre a szerződést mai napig zajló pályázati rendszerekkel, hogy az új vevők ne tudják hasznosítani?” – fogalmazott Sallai R. Benedek.

Nem feltétlenül a bérlőké lesz a föld, mondta a múlt héten a minisztérium államtitkára. „Mivel a földforgalmi törvény világosan fogalmaz, hogy az elővásárlási sorrendben az a haszonbérlő van az első helyen, aki legalább három éve műveli a földet, azok, akik tavaly vagy tavalyelőtt kerültek birtokba – ez a gerince, ez a derékhada a Földet a gazdáknak program nyerteseinek –, eleve nem tudnak ezen a címen földtulajdont vásárolni” – hangsúlyozta Bitay Márton.

Az első árverési hirdetmények október közepén jelennek meg, a földvásárlást támogató kedvezményes hitelprogrammal együtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »