Olaszországban megrohamozták a bankokat és kiürítik a pénzautomatákat

Számos jelentés érkezett Olaszországból, hogy az emberek mindenhol megrohamozták a bankokat. Sorokban állnak a pénzatumaták előtt, és teljesen kifosztják belőlük az összes készpénzt.

Mindez a számos olasz bank állapotáról szóló spekulációkat követően történik, köztük a legidősebb Bank Monte dei Paschi, amely már 1472 óta működik az üzleti életben – húsz évvel korábban, hogy Kolumbusz felfedezte Amerikát!

Ez év márciusa óta számos beszámoló látott napvilágot az olasz bankrendszer “ferde torony”-szerű közelgő összeomlásáról, mely a szó szoros értelmében bármelyik pillanatban bekövetkezhet. És ahogy az olasz bankok elkezdenek bedőlni, mint a dominók, úgy fog eluralkodni a pénzügyi pánik egész Európában olyan mértékben, amit előtte sohasem láthattunk.

Az első jelek már januárban előrevetítették a bajokat, de a válság azóta eszkalálódott. Eddig a pontig az olasz banki részvények értéke óriási mértékben – 68 százalékkal – csökkent 2016. eleje óta, és ha megnézzük néhány nagyobb olasz bank számait, még ijesztőbbek.

A Monte dei Paschi részvényei 4,7 százalékot estek, és az év eleje óta 86 százalékkal zuhantak. A Carige részvényei 38 százalékkal estek, és az év kezdete óta 88 százalékkal érnek kevesebbet. Pontosan így néz ki egy pénzügyi válság, és ahogy például Dél-Amerikában láthattuk, a problémák Olaszországban úgy tűnik, hogy jelentősen felgyorsultak.

Mitől olyan fontos Olaszország?

Mindenki láthatta, hogy milyen nehéz volt egész Európa számára előállni egy tervvel, hogy megmentsék Görögországot. Ugyanakkor Görögország viszonylag kicsi – csupán a 44. legnagyobb gazdaság a világon.

Az olasz gazdaság sokkal nagyobb. Olaszország a 8. legnagyobb gazdaság a világon, és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya jelenleg mintegy 132 százalék.

Hírdetés

Európának semmilyen forrása nincs ahhoz, hogy képes legyen kezelni az olasz pénzügyi rendszer teljes összeomlását. Sajnos pontosan ez az, ami történik. Az olasz bankok teljesen belefulladnak a nem teljesítő hitelekbe, és a „legnagyobb veszélyt jelentik a világ már jelenleg is túlterhelt pénzügyi rendszerére.”

Ahogy ez a „roham” folytatódik, az olasz bankok be fognak dőlni, és bezárnak. Miután bezártak, a nagy európai bankoknál is megkezdődik a pénzkivétel, amelyektől az olasz bankok kölcsönt vettek fel. Ez egész Európára át fog terjedni, és néhány nagyon nagy bank csődbe fog menni. Amint ez megtörténik, az csapást mér az amerikai bankokra, és a játéknak vége.

Az Eurózóna összeomlása

Persze mindenki ott tartja a pénzét, ahol jónak látja, de a legbiztosabb, ha a készpénz nem a bankban csücsül, és mindenki tart otthon valamennyi pénzt arra az esetre, ha a bankok esetleg „munkaszüneti napok” miatt zárva tartanak akár hetekig is. Ha a bankok zárva vannak, a bankkártyák és a hitelkártyák nem fognak működni. Mindenkinek szüksége van annyi pénzre, hogy egy ilyen helyzetet túléljen és tudjon vásárolni élelmiszert vagy üzemanyagot. A számlák miatt persze lehet aggódni, de első a „túlélés.”

vilaglato.info, SuperStation95

Forrás: Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Emlékeztető: „Elborzadva látjuk, hogy a kapitalizmus, amióta testvérét, a szocializmust halottnak nyilvánította, nagyravágyástól vezérelt és megkezdte megállíthatatlan tombolását.” (Günter Grass Nobel-díjas német író)

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »