Olaszország: milyen választási eredmény lenne jobb Magyarországnak?

Olaszország: milyen választási eredmény lenne jobb Magyarországnak?

Az előrejelzések szerint kevés esély van rá, hogy bármely párt egyedül képes lenne abszolút többséget szerezni a március 4-i választásokon és kormányt alakítani Olaszországban. Ennek ellenére az elemzők felvázoltak három lehetséges forgatókönyvet. Az ország számára a legfenntarthatóbb és legnyugodtabb megoldás egy nagykoalíció létrejötte lenne. A leköszönő baloldali Demokrata Párt (PD) a kampánycsend előtti utolsó hivatalos felmérések szerint mindössze 22,8 százalékon áll. Ennek fő oka a párton belüli harc, amely szembeállította Matteo Renzi pártvezetőt és a tagok kisebb-nagyobb csoportjait. Az egyik ilyen Pietro Grasso, a volt szenátusi elnök által létrehozott Szabadok és Egyenlőek (Leu) párt, amely jelenleg 5,7 százalékon áll.

A második forgatókönyv szerint többséget szerezhetne a jobboldali koalíció, amely Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország (FI, 16,4 százalék), Matteo Salvini Lega (13,4 százalék) és Giorgia Meloni Olaszország Fivérei (FdI, 4,6 százalék) pártjaiból áll. Ők jelenleg együtt 34,4 százalékon állnak, ehhez hozzáadódhat pár kisebb jobboldali párt szavazata, de még így is messze vannak a többségi győzelemtől. A koalíciós egységet gyengíti, hogy pár nappal a választások előtt még nem lehet tudni, ki lenne a miniszterelnök győzelmük esetén. Az FI kampány szövege ugyan azt írja, hogy „Berlusconit elnöknek”, ugyanakkor korrupciós pere miatt a volt miniszterelnök nem indulhat, csak 2019 után tölthet be megint magas tisztséget.

A harmadik forgatókönyv szerint a jelenleg 28 százalékon álló populista Ötcsillag Mozgalom (M5S) szerezne abszolút többséget. Ez az egyetlen politikai párt, amely egyedül tudna kormányt alakítani ebben az esetben. Valójában ez a legkevésbé lehetséges eredmény, ráadásul a pártot ért folyamatos botrányok gyengíthetik esélyeit.

http://mno.hu/

Hírdetés

A baloldal alapvetően a jelenlegi kormány politikáját szeretné továbbvinni. Külön kitűnik, hogy a migrációval kapcsolatban jobban szeretnének együttműködni Európával, szeretnének javítani a befogadási és a beilleszkedési rendszeren, egészen a ius culturae bevezetéséig (aki Olaszországban született, él és tanult, az kaphassa meg az állampolgárságot). Másik fontos pont a PD számára a társadalom különböző rétegeit érintő szociális politika. Például Olaszországban a 20-24 év közötti fiatalok egyharmada nem tanul, nem dolgozik és semmilyen szakmai képzésben nem vesz részt, de a nőknek is csak 40 százaléka dolgozik. A PD egy sor olyan intézkedést vezetne be, ami konkrétan segíti ezen csoportok beilleszkedését a munka világába.

http://mno.hu/

Magyar szempontból nem mellékes, hogy az Orbán-kormány már egyszer kisebb vitába keveredett a migrációs kérdés kezelése kapcsán a leköszönő olasz kabinettel. Ebből is következik, hogy egy ismét a baloldal által vezetett olasz koalíciós kormány olyan partnerországokat keresne, amelyek nyitottak az európai együttműködésre, a migrációs kérdés kezelésére és szem előtt tartják a szociális problémák megoldását is.

A jobboldal ezzel szemben a biztonságpolitikát tűzte ki programjának zászlajára. Ugyan az elmúlt négy évben 15 százalékkal csökkent a bűnözés az országban, ezen pártok szerint nagy biztonsági kockázatot jelent a migráció. Egy Marshall-tervet szeretnének bevezetni Afrikában és minden illegális bevándorlót kiutasítanának az országból. Az Európai Unióval kapcsolatban kevesebb kötöttséget szeretnének. Ami az adózást illeti, egysávos adót vezetnének be és Berlusconi eltörölne minden egyéb „felesleges adót” is. Ezen oldal vezetői többször kifejtették rokonszenvüket a jelenlegi magyar kormánnyal. Legutóbb január végén Matteo Salvini, a Lega vezetője azt nyilatkozta, hogy „ha egy példát kell választani Európában, akkor Orbánt választom, mert ő megvédi a határokat, a valutát, a bankokat és megállítja a migrációt. Ha egy olyan országot kell választanom, ami jól van kormányozva, akkor Magyarországot választom”. Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei vezetője pedig szerdán Budapesten járt, irányadónak nevezte a V4-ek politikáját és szelfizett is Orbán Viktorral.

Az Ötcsillag Mozgalom egy témára különösen nagy hangsúlyt fektetett: a környezetvédelemre. A programtervezetük 180 oldalon keresztül taglalja milyen fontos ez. Ugyanakkor például a munka világának reformja csak 9 oldalt kapott. Az M5S egyébként a másik két nagy párttal ellentéteben programjába vette a maffia elleni harcot is. Alapvetően a párt egy civilekből álló csoportként indult, amely alternatívaként akart szolgálni a hagyományos politikai pártokkal szemben. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »