Olaszország megbénul

Hétfő este négyórás sztrájk bénítja meg a római tömegközlekedést, kedd estétől a vasutasok, szerdán a köztisztasági dolgozók tartanak munkabeszüntetést.

Az olasz fővárosban este fél kilenctől éjjel fél egyig leáll a busz-, villamos- és metróközlekedés. A római tömegközlekedési vállalat dolgozóinak szakszervezete hangsúlyozta, hogy a sztrájkkal a tömegközlekedés hiányos biztonságára kívánják felhívni a figyelmet: a járművek átlagos életkora meghaladja a tíz évet, a római buszokon nincsen klímaberendezés, folyamatos a kocsik meghibásodása.

A meccset akarják nézni a buszvezetők?

A sztrájk egybeesik a hétfő esti Belgium–Olaszország Eb-mérkőzéssel. Roberto Giachetti a Demokrata Párt (PD) főpolgármester-jelöltje „stratégiainak” nevezte a sztrájk időpontját. Más vélemények szerint is a buszvezetők meg akarták nézni a meccset. A szakszervezet reagálása szerint olyan időpontot választottak, amikor a sztrájk a legkisebb nehézséget teremti a város közlekedésében, mivel a mérkőzés miatt utasból is kevesebb lesz.

Hírdetés

Kedd este kilenc órától kezdődik az olasz vasutak (Trenitalia) dolgozóinak huszonnégy órás sztrájkja, amely elsősorban a szicíliai járatokat érinti. Június 23–24-én újabb országos vasutassztrájkot tartanak.

A szemetesek is sztrájkolnak

Szerdán az olaszországi köztisztasági hivatalok dolgozói szüntetik be a munkát. Rómában az utóbbi egy hónap alatt ez lesz a második „szemetessztrájk”, a rendkívüli melegben huszonnégy óráig nem szállítják el a hulladékot. Vittoria Raggi az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy ha június 19-én ő nyeri meg az önkormányzati választások második fordulóját, az első polgármesteri döntése a római köztisztasági hivatal (Ama) átalakítása lesz.

Pénteken az olaszországi légiforgalmi irányítók sztrájkolnak 13 és 17 óra között. A római Ciampino repülőtéren a munkabeszüntetés egész napos lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »