Olasz választások – Exit poll: Itt a fordulat Európában, győzött Meloni pártja, győzött a jobboldal

Olasz választások – Exit poll: Itt a fordulat Európában, győzött Meloni pártja, győzött a jobboldal

Az urnázás utáni közvéleménykutatások szerint (exit poll) a jobboldal győzött a vasárnapi olaszországi választásokon. A favoritnak tartott Olasz Testvérek (FdI) Giorgia Meloni vezetésével a szavazatok 25 százalékát érte el.

A liberális Demokrata Párt 20 százalékot szerzett. Az Öt Csillag Mozgalom 15,5 százalékon áll az exit poll szerint, a jobboldali Liga 11,5 százalékot szerzett. A Berlusconi-féle Forza Italia 7 százalékot kapott az Azioae&Italia Via nevű szövetség pedig szintén 7 százalékot szerzett. A gyengébb eredményt elérő pártok között említhetjük az Italexit nevű euroszkeptikus pártot, ami 2,5 százaékot kapott a felmérés szerint.

Hírdetés

Ez az eredmény a jobboldali koalíciónak a mandátumok 42 százalékát biztosítja a képviselőházban. A baloldal csak a helyek 28,3 százalékát kaphatja meg. 16,4 százaléknyi mandátum jut az Öt Csillagnak, az A&IV-nek pedig 7,2 százalék. A szenátusban az arányok hasonlóak. Ez a gyakrrolatban annyit tesz, hogy a törvényhozásban és a szenátusban is jobboldali többség lesz – képviselőházban 228-258 közötti mandátumszámmal.

🔴 EXIT POLL Opinio per @RaiPortaaPorta#MaratonaYouTrend#ElezioniPolitiche2022 pic.twitter.com/Zs1vKn9wpL — YouTrend (@you_trend) September 25, 2022

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »