Olasz választások: a világrend elleni “szélsőjobboldali” és “populista” forradalomtól rettegnek az USA-lapok

Olasz választások: a világrend elleni “szélsőjobboldali” és “populista” forradalomtól rettegnek az USA-lapok

A vezető amerikai lap, a New York Times a tegnapi olaszországi választások exit pollja alapján várható eredményeit kommentáló cikkének azt a címet adta, hogy „Az olaszországi választások nagy lendületet adtak a szélsőjobboldalnak és a populistáknak”.  A lap kiemeli, a győztes pártok, azaz a Berlusconi-féle pártszövetség és az 5 Csillag Mozgalom kampányukban kihasználták a migránsellenes dühöt. A cikk nagyon aggasztónak tartja, hogy az olasz választások eredménye beharangozza azt, ami az egész kontinensre vár, azaz a szélsőjobboldali és populista erők hatalomátvétele.

Nagyon hasonló gondolatokat vet fel a Washington Post nevű, szintén liberális amerikai napilap „A fragmentált olasz választási eredmények megmutatják a populisták hatalmát” címmel megjelent cikkében. Azt írja, az olasz populista pártok kalapáccsal verik szét a régi politikai rendet. A vasárnapi választásokra az egész világon felfigyeltek a fennálló rend aktív ellenségei, akik szerint ugyanez a győzelem vár Európa más nemzeteire is.

A Financial Times című, globális terjesztésű brit lap „Szlovákia mélyen ülő korrupciós problémákkal néz szembe” című cikkében azt írja, a korrupciós ügyek feltárásán dolgozó újságíró és menyasszonyának megölése nyomán pénteken, a szlovák történelem legnagyobb  tüntetésén, több tízezren demonstráltak Pozsonyban Robert Fico miniszterelnök hivatala előtt olyan molinókat lengetve, mint „Maffia, takarodj hazánkból!”.  A lapnak nyilatkozó egyik lapkiadó vezetője azt mondta, az elmúlt években egyre nagyobb volt az optimizmus Szlovákiában, hogy szemben főleg Lengyelországgal és Magyarországgal, a jogállamiság jól működik és a szlovákok kezdték magukat a siker szigetének tekinteni. De ez most drámaian megváltozott.

Hírdetés

Mohammad Marandi iráni tudóst az utolsó pillanatban eltiltották attól, hogy részt vegyen egy vitában, amelyet a BBC rendezett a libanoni Amerikai Egyetemen Iránról és Szaúd-Arábiáról. A tudós a hírt közlő iráni Press TV-nek nyilatkozva azt mondta, nyilvánvaló, hogy a szabad vitától és az Egyesült Államok és szövetségese, Szaúd-Arábia bírálatától  rettegő amerikai és szaúdi kormány fejtett ki nyomást az egyetemre. Hozzátette: az egyetem ezzel hiteltelenné vált, a BBC-nek pedig nem szabadna megtartania az előre cenzúrázott vitát.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »