Olasz belügyér: a cigányokat sajnos nem toloncolhatjuk ki, de legalább megszámolhatnánk őket

Olasz belügyér: a cigányokat sajnos nem toloncolhatjuk ki, de legalább megszámolhatnánk őket

Az Olaszországban élő cigányok összeszámlálása mellett foglalt állást az olasz belügyminiszter. Matteo Salvini, a Liga kormánypárt politikusa – aki egyben miniszterelnök-helyettes is – a Telelombardia nevű televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az általa javasolt összeszámlálással a "romák" helyzetéről kíván képet nyerni.

"Képet akarunk alkotni a helyzetről. Az Olaszországban illegálisan élő külföldieket – a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően – ki fogják toloncolni. Sajnos az olaszországi romákat itt kell tartanunk” – jegyezte meg Salvini, aki szerint az intézkedést lehetne "személyek regisztrációjának” vagy akár "pillanatfelvételnek” is nevezni.

Tolvajlásra és törvénytelenségekre nevelve

A belügyminiszter kijelentése – mint a hírügynökségek jelentették – felháborodást váltott ki. A balközép La Repubblica napilap "sokkolónak" nevezte a nyilatkozatot, amire Salvini a Twitteren így válaszolt: "Valaki sokkról beszél". "Miért? Én is azokra a szegény gyermekekre is gondolok, akiket tolvajlásra és törvénytelenségekre neveltek” – tette hozzá.

Hírdetés

Az ANSA olasz hírügynökség idézte Carlo Stasollát, a "roma" jogokért is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület elnökét, aki úgy fogalmazott: "úgy tűnik, a belügyminiszter nem tudja, hogy Olaszországban tilos etnikai alapon népszámlálást végrehajtani”.

Az olaszországi cigányok helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a cigánytáborokat és kisgyerekek kéregetését, csak az olasz nagyvárosokban. Sok cigány család összetákolt telepeken él, ezek többnyire lakókonténerek vagy fából ácsolt viskók mellékhelység nélkül. A gyerekeket gyakran bűnszervezetek alkalmazzák zsebtolvajokként az üdülővárosokban.

Integrációs politika, informálás – a teljesen haszontalan liberális tévképzetek a cigánybűnözés ellen

Olaszországban 180 ezer cigány él, összesen a lakosság 0,25 százalékát teszik ki, ami jóval alacsonyabb arány Görögországhoz, Spanyolországhoz vagy Franciaországhoz képest. A kisebbség mintegy 8000 tagja él Rómában, hozzávetőleg a felük hevenyészett telepeken. Emberi jogvédők és egyházi szervezetek "jobb integrációs politikát" követelnek a cigányság számára az olasz kormánytól.

A katolikus egyház biztonságos szálláshelyek mellett oktatási lehetőségeket sürget a kiskorúak számára, hangsúlyozza továbbá, hogy el kell oszlatni a cigánytelepek közelében lévő negyedek lakóinak félelmeit a "romáktól" mégpedig olyan módon, hogy "jobban informálják őket a kisebbség mindennapjairól"…

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »