Olajozott a rendőrség és a Pride egyezsége – érinthetetlen lesz a provokáció

Olajozott a rendőrség és a Pride egyezsége – érinthetetlen lesz a provokáció

“Idei tapasztalataink alapján a rendőrség a törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve készül a gyülekezési jogunk és a törvényes rend fenntartására, a csatlakozott szervezetek által küldött kamerás jogi megfigyelőknek hála pedig minden egyes atrocitás esetén el tudnak indulni az eljárások. Úgy érezzük, mindez kellő visszatartó erőt is jelenthet a rendzavarók számára, és minden eddiginél zavartalanabb felvonulást eredményezhet” – mondta el Milanovich Dominika, a Budapest Pride szóvivője. A felvonaglást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány közleményt adott ki, eszerint a rendőrséggel kéz a kézben minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a biztonságra. Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt a főváros több kerületében szombaton. Az ellenőrzés keretében a rendőrök igazoltathatnak, ruházatot, járműveket vizsgálhatnak át, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják. 

A Budapesti Pride közleménye emlékeztet arra, hogy a rendezvényeket 1997 és 2007 között nem zavarta semmi, deezután megjelentek a különféle ellentüntetések. 170 önkéntes rendező kíséri majd a menetet, kiképezve a kívülről érkező erőszakos provokációk kezelésére, a rendőrségi intézkedés kezdetéig. A Szivárvány Misszió úgy tapasztalta, hogy a rendőrség egyetért azzal, hogy a rendezvény belső rendjének biztosítása az önkéntesek feladata, de rendezőktől nem várható el az erőszakos cselekmények felszámolása, erre jogi lehetőségük nincs. A Budapest Pride szervezői nagyobb figyelmet helyeztek a rendezők és a rendőrség közötti olajozottabb együttműködésre, amik terén a rendőrség is maximálisan együttműködőnek bizonyult.

„Nem dobáld a buzit, köcsög!”

A prideos nyilatkozat figyelmeztet, hogy a jogszabályok értelmében a rendezvény, a megközelítés és a távozás biztosítása a rendőrség kötelessége. A helyszínen tartózkodó rendőrök kötelesek intézkedni, ha a közbiztonságot, a közrendet veszélyeztető cselekményt észlelnek, illetve ilyet a tudomásukra hoznak, valamint a bűncselekményt elkövető személyeket kötelesek a helyszínen elfogni és előállítani.

Ha, valaki egy ujjal is bárkihez fenyegetőleg hozzáér, tette garázdaság bűncselekménynek minősül. Ha valaki ugyanezt mások vélt szexuális orientációja miatt teszi, a közösség tagja elleni erőszak bűncselekményét követi el (kiszabható maximális nyolc év
szabadságvesztés), de már ennek előkészülete is két év szabadságvesztést vonhat maga után. A Budapest Pride kitér arra is, hogy mi van akkor, ha valakik a rendezvény ellen felfegyverezve
jelennek meg.

A szervezők idén minden egyes atrocitás kapcsán feljelentést tesznek. Ezelőtt ennek általában az események dokumentálatlansága volt az akadálya, idén meg ugye lesz kamerás megfigyelő szolgálat is. Meg, akartuk tudni, hogy miért majréznak ennyit, de

ördögi körbe kerültünk a Budapest Pride fenyegetettsége miatt.

Hírdetés

Először szerettünk volna elbeszélgetni a Budapest Pride sajtóreferensével a felmerült témákról, de sajnos az illetékes, Hanzli Péter nem tolerálja a média kiegyensúlyozottságát, kategorikusan kijelentette, hogy az alfahir.hu számára nem nyilatkozik. Ezek szerint
jól ismeri kiadványukat, de az egyik legolvasottabb jobboldali hírportál olvasóit nem tartotta érdemesnek arra, hogy tájékoztatást kapjanak bizonyos kérdésekről. Egy törvényesen működő kiadvány tisztességes megkeresését – annak vélt vagy valós politikai hovatartozása, világnézete, lelkiismereti szabadsága miatt – elutasította. Köszönjük meg szépen a liberalizmus zászlóshajójának az elfogadást, ha esetleg belefutunk a meleg-menetbe szombaton. Mondjuk jelen cikk írója inkább vízparti hűsölést ajánl a kedves olvasóknak, a Budapest Pride résztevőit az egyenruhások teste fedi el.

Kérdeztük a BRFK sajtóügyeletét is, a hatóság annyit felelt, hogy a közleményt kiadó alapítványhoz tudunk tájékoztatásért fordulni. Köszönjük szépen ezt is. Nem mondtuk el a tisztelt hatóságoknak, hogy ebben az ördögi körben egy arrogáns péniszbe futottunk bele, mert lehet kaptunk volna egy meghivatkozott jogszabályt. Hozzátették azt is, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendezvények biztosítása során a mindenkori hatályos törvényeknek megfelelően jár el. Nem feleltek ugyanakkor több kérdésre. Nem tudtuk meg, hogy mekkora lesz a rendőri biztosítás költsége, így képtelenek voltunk kiszámolni, hogy ebből hány ezer határsértőt lehetne megetetni.

Nem válaszoltak arra sem, hogy 2010-hez hasonlóan tervezik –e felhívni a Budapest Pride szervezőinek a figyelmét arra, hogy résztvevők magatartása nem lehet közerkölcs- vagy   közszeméremsértő.

Nem alaptalan a félelem

Tavaly hatósági eljárást követelt a Jobbik a Budapest Pride-fel vonulás magyar- és keresztényellenes gyalázkodásai miatt. A menet egyik résztvevője papnak öltözött, nyakában nagy kereszt lógott, a kamionon pedig olyan táblákat függesztettek ki, amelyekkel a nemzeti érzelmű magyarokat sértegették. Egész konkrétan egy cenzúrázatlan „nemzeti érzelmű f..szszopók” – felirattal. A radikális párt közleménye szerint ezért a rendőrségnek hivatalból kellett volna eljárást indítania garázdaság miatt. A Jobbik azt is kérte, hogy vonják felelősségre a trágár táblák készítőit, és követelték hogy a felvonulást támogató politikusok kérjenek bocsánatot a keresztény egyházaktól és a tizenötmilliós magyarságtól. A melegfelvonulás „szervezett provokáció” – közölte Vona Gábor még 2009-ben. Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke az idei a Budapest Pride fesztivált megnyitó beszédében kijelentette, hogy 

„provokáció nélkül most nem lennénk itt, és provokáció nélkül nem tudunk továbbmenni.” 

Előfordult olyan is, hogy a Jobbik szólított fel arra, hogy a közszeméremsértést dokumentálja a közönség, az esetleges későbbi eljárásokhoz, de akkor ez a felhívás az ellenérdekelt oldaltól nagy felháborodást váltott ki.

Úgy látszik, hogy a provokáció a Budapest Pride részéről érinthetetlen, a felvonulás ellenzői azonban semmi jóra nem számíthatnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »