Oláh szenátor: a románok gyertyával és virággal mentek az úzvölgyi temetőbe, a magyarok szégyelljék magukat!

Oláh szenátor: a románok gyertyával és virággal mentek az úzvölgyi temetőbe, a magyarok szégyelljék magukat!

A kormány elleni bizalmatlansági indítvány keddi parlamenti vitája végén, a szavazás megkezdése előtt Serban Nicolae szociáldemokrata (azaz kormánypárti!) szenátor az úzvölgyi incidensek kapcsán a magyarság felelősségét emlegette.

Indulatos beszédében védelmébe vette a törvénytelenül felállított román emlékművek álcázott felavatására érkezett román „megemlékezőket”, tagadva, hogy bármilyen amazok erőszakhoz, rongáláshoz folyamodtak volna.

Hírdetés

Nicolae elismerte, hogy az első világháborúban a magyar hatóságok hozták létre a temetőt az elesett honvédeknek, de, mint mondta, „az 1920-as években nemzetközi temetővé alakították, mert több nemzet katonáját helyezték ott örök nyugalomra, köztük sok ismeretlen katonát”. A szenátor ezért elítélte a csíkszentmártoni önkormányzat azon lépését, hogy lezárta a temető (emlékeztetőül: a szentmártoniak azért lakatolták le a bejáratot, hogy megakadályozzák a dormánfalvi önkormányzat további törvénytelenségeit, de a Hargita megyei prefektus felfüggesztette ezt a helyi tanácsi határozatot).

„Képek és filmfelvételek bizonyítják, hogy a románok gyertyával és virággal mentek oda, és koszorút helyeztek el minden sírra, függetlenül attól, hogy azon román nemzeti szalag vagy magyar kokárda volt. Az én nemzetem volt a békés, míg a magyarok etnikai lakatot tettek a temetőre, ezért szégyelljék magukat!” – hazudozott és gyalázkodott a politikus a Maszol.ro beszámolója szerint.

Íme hát egy filmfelvétel, a 3. percnél láthatók a békés románok, amint érkeznek a gyertyával és a virággal:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fszekelytv%2Fvideos%2F457836081652885%2F&width=480&show_text=false&height=269&appId


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »