Októbertől hivatalosan is állampárt lesz a Fidesz

Októbertől hivatalosan is állampárt lesz a Fidesz

A Fidesz kommunikációját hivatalosan is Rogán új minisztériuma, vagyis az állam látja majd el. 

 A Miniszterelnökségből való kiválással létrejövő Agitációs és Propaganda Osztálynak Miniszterelnöki Kabinetirodának – amelynek leendő vezetője Rogán Antal leköszönő Fidesz-frakcióvezető – a fő feladata, Orbán Viktor kormányfő munkájának segítése mellett más teendői is lesznek, így például a kapcsolattartás a kormánypárti frakciókkal, valamint a kormányzati kommunikáció szervezése – hangzott el egy újságíróknak szervezett háttérbeszélgetésen. 
 
Az elsősorban az általános politikai koordinációért felelős, legkésőbb október második felében megalakuló Miniszterelnöki Kabinetirodának várhatóan három államtitkára lesz: egy közigazgatási, egy parlamenti – ezt a posztot minden bizonnyal Dömötör Csaba jelenleg kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár kapja -, valamint egy kommunikációs államtitkára, amelyre felmerült Giró-Szász András neve, aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget a Miniszterelnökségen. 
 
Utóbbival, a kommunikációval kapcsolatban elhangzott, hogy 

a kormány, a Fidesz és a kormánypárti frakció sajtóját integráltan kezeli majd a kabinetiroda. 

Hírdetés

Vagyis a kormánypárt propagandáját és médiakapcsolatainak ápolását egy minisztérium, vagyis egy állami szerv fogja ellátni. A Fidesz, mint minden, a választásokon 1%-nál jobb eredményt elért párt, állami támogatást kap. Ebből (illetve magánadományokból a pártkasszába befolyt összegekből) kell finanszíroznia országos szervezetét, fizetnie alkalmazottait, és kommunikációs, illetve kampányköltségeit. Ez a dotáció nem is kevés pénz: több, mint másfél milliárd forint évente. A jövőben azonban ebből az összegből sajtó-és kommunikációs kiadásokra nem kell majd költeniük. Azokat ugyanis helyettük majd az új minisztérium látja el. 
 
Rogán Antal az új kormányzati pozíciójával való összeférhetetlenségre hivatkozva mondott le a Fidesz frakció vezetéséről. Fölösleges lépés volt. Októbertől ugyanis 

a Fidesz hivatalosan is állampárttá válik,

feladva az állam és a pártok elválasztásának 25 éve döcögősen működő, de legalább papíron létező elvét. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »