Október 23-i megemlékezés a bécsi Pázmáneumban

Október 23-i megemlékezés a bécsi Pázmáneumban

Az ausztriai magyarok szentmisével és koszorúzással emlékeztek október 23-án a bécsi Collegium Pazmaneumban Mindszenty József hercegprímás Bécsbe érkezésének 53. és az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulóján.

A program 17 órakor szentmisével kezdődött, amelyet Varga János rektor mutatott be.

Prédikációjában a főcelebráns felidézte Mindszenty József bíboros személyét; Kapisztrán Szent Jánosról és az előző napokban ünnepelt Boldog IV. Károly királyról, valamint Szent II. János Pál pápáról is szólt. Mindhárman úgy élték meg az Istentől kapott hivatásukat, hogy az egy egész életre szólt – mondta a Pázmáneum rektora. Kiemelte, mennyire aktuálisak ma is Mindszenty bíboros 1956. november 6-i végrendeletében írt szavai:

Majd a hercegprímás utolsó körlevelét idézte 1975 áprilisából: „Az első, amit meg kell tennetek, az, hogy öntudatosodjatok! Hogy ráeszméljetek, rádöbbenjetek arra, hogy Szent István, Szent László, Szent Erzsébet, Hunyadi János, Rákóczi, Zrínyi és Széchenyi István népe vagytok! Ezért ne haljon el nyelveteken a magyar szó!” Ennek kapcsán idézte Széchenyi Istvánt: „Nem a nép mennyisége, hanem minősége hervaszt vagy virágoztat valamely hazát…”

Befejezésül a rektor Gérecz Attilát (Dunakeszi, 1929. november 20. – Budapest, 1956. november 7.), az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottját idézte, akinek hat év börtön után hét nap szabadság adatott. A váci fegyházban 1955-ben írt versében így fogalmaz, imádkozik a fiatal költő:

                                                   S barlang ölén, cellák sötét
                                                   mélyén fények gyúlnak.
                                                   Népedért szólj, Boldog Özséb,
                                                   mondj imát az Úrnak,
                                                   hívd egybe ki hív és magyar!
                                                   Hív ki sebbel ékes!
                                                   Győzni fog, ki hinni akar,
                                                   s áldozatra képes!
                                                   Szállj, ragyogj te mennyei fény,
                                                   angyalszárnyú ének,
                                                   fájó szívén: magyar szívén
                                                   minden remetének,
                                                   add Urunk, hogy rab és szegény,
                                                   mind testvérre leljünk,
                                                   áldd meg hazánk, hogy a remény
                                                   átölelje lelkünk!

(Boldog Özséb-himnusz)

Hírdetés

A szentmise kántori szolgálatát Pálmai Árpád tanár, egyházzenész, karnagy, énekművész látta el.

A szentmise után az emlékezők levonultak az aulába, ahol Mindszenty József felújított bronz emléktáblájánál folytatódott a program.

A portréval díszített eredeti emléktábla a raktárban várta jobb sorsát 2014-ig, amikor újra elhelyezték, immár az aulában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a „Külföldi magyar emlékek megőrzésére” szóló programja keretében támogatta a Mindszenty-emléktábla felújítását. A munkálatokat Prím József ötvös és fémrestaurátor végezte.

A rektor köszönetet mondott a minisztérium, valamint a nagykövetség munkatársainak a segítségért, majd megáldotta az emléktáblát.

Az eseményen Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország ausztriai nagykövete mondott beszédet, fontosnak nevezve a Pázmáneumban való október 23-i megemlékezést. „Istentisztelettel kezdtük itt a megemlékezést, ami egészen más, emelkedett lelkiállapotot jelent” – mondta. Hozzátette: „A tíz évvel a háború után történt események arra világítottak rá Magyarországon, hogy tévedtek, akik azt gondoltak, ki lehet irtani a hitet, meg lehet szüntetni a vallást. (…) Mindszenty bíboros példát adott hűségből, és őrizte a reményt, hogy lesz meg szabadság Magyarországon.”

Az emlékezés koszorúját elsőként Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet, utána a társszervező, a bécsi Kaláka Club elnöke, Wurst Erzsébet, valamint a Pázmáneum nevében két egyetemista, Szalay Lotti és Balogh Áron helyezték el.

A díszteremben folytatódott a program, Pálmai Árpád Tiszták, hősök, szentek című verses, zenés műsorával. Az előadó a prózai és énekes darabokat zongorával, régi hangszerekkel kísérte. Agapéval fejeződött be az ünnepi eseménysor.

Forrás és fotó: Collegium Pazmanianum

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »