Október 23-ára szerveződő „fegyveres akcióra” figyelmeztetett az amerikai hírszerzés, pesti sörözőnél csaptak le a fiatalokra

Október 23-ára szerveződő „fegyveres akcióra” figyelmeztetett az amerikai hírszerzés, pesti sörözőnél csaptak le a fiatalokra

Egy október 23-ára szerveződő fegyveres akcióra figyelmeztette a magyar hatóságokat az amerikai hírszerzés nagyjából két hete – tudta meg "diplomáciai forrásokból" a Telex.

Azt írják, az amerikai titkosszolgálat olyan operatív eszközökkel megszerzett információkkal látta el a magyar szerveket, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos személyek fegyveres akcióra készülhetnek az 1956-os szabadságharc évfordulóján.

Bár hivatalosan még nem erősítették meg, de a Telex értesülése szerint a hétvégén a Terrorelhárítási Központ fél tucat fiatalt őrizetbe vett egy budapesti, XVI. kerületi sörözőben. Úgy tudják, a rajtaütés során fiúkat és lányokat is előállítottak.

A rajtaütés összefüggésben lehet az amerikai titkosszolgálat korábbi jelzéseivel. Azokat a személyeket állíthatták elő a rendőrök, akikhez a magyar hatóságok az amerikai hírszerzés előzetesen átadott információk alapján juthattak el.

Hírdetés

A fiataloknál ugyanakkor éles fegyvert nem, csak airsoft fegyvereket és legalább egy hatástalanított fegyvert találtak.

A lapnak sikerült beszélnie a Legenda söröző tulajdonosával, ez volt az a hely, ahol a rajtaütés történt. Közölte: a fiatalok éppen a sörözőbe tartottak, amikor közvetlenül a hely előtt elfogták őket. A sörözőből ugyan látták az akciót, de nem tudják, hogy mi állt a rajtaütés mögött, erről nem is kaptak tájékoztatást.

Frissítés: online beszélgetések miatt vitték el őket

Az Index kérdéseket intézett a Kormányzati Tájékoztatási Központhoz (KTK) hétfőn az állítólag tervezett fegyveres támadással kapcsolatban.

– Hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról – tájékoztatta a lapot a KTK. Elárulták, hogy a megfigyelés során az említett fórumon megosztott fényképekből és információkból az derült ki, hogy fegyverek beszerzését és használatát tervezik az akciót szervező fiatalok.

„Tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire, amikor több vezető politikust értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére”.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »