Oktatási miniszter: nem kizárt, hogy hamarabb megnyitnak az iskolák, ahol alacsony az esetszám

Oktatási miniszter: nem kizárt, hogy hamarabb megnyitnak az iskolák, ahol alacsony az esetszám

Legújabb nyilatkozata szerint Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter nem zárja ki, hogy hamarabb megnyissanak a tanintézetek azokon a vidékeken, ahol alacsony a koronavírussal fertőzöttek aránya, mint ahogy azt sem, hogy bizonyos korosztályok hamarabb visszatérhessenek az iskolapadokba. Döntés viszont csak a hónap közepe után várható, miközben a téli vakáció január 11-én véget ér.
Nem zárunk ki egyetlen forgatókönyvet sem az iskolák megnyitására, minden forgatókönyv – köztük a területi nyitás ott, ahol kisebb az esetszám – lehetséges – jelentette ki hétfő este Sorin Cîmpeanu. A Digi 24 hírtelevízió műsorában a tanügyi tárca vezetője a lehetséges forgatókönyvek között említette azt is, hogy prioritást élvezhetnek bizonyos korosztályok. 

– fogalmazott a miniszter.

Elmonda: a hétfői nap folyamán egyeztetett több érintett féllel, és több kritériumot is meghatároztak, amelyek mentén megszülethet a döntés a jelenléti oktatáshoz való visszatérésről. Ilyen a téli vakáció utáni járványhelyzet, az oltási kampány lefolyása, az online oktatásról lemaradó diákok helyzete, de azt is szem előtt tartják, hogy mit lépnek más országokban.

A televíziós műsorban elhangzottak alapján döntés mindenképpen csak január közepe után születhet olyan körülmények között, hogy a január 15-ei időpontot tűzték ki a járványhelyzet alakulásának felmérésére.

Hírdetés

A tárcavezető viszont megerősítette, előfordulhat, hogy visszatérhetnek a jelenléti oktatáshoz azokon a vidékeken, ahol kevés a koronavírus-fertőzött.

Sorin Cîmpeanu elmondása szerint a döntést közösen hozzák meg az egészségügyi minisztérium, a katasztrófavédelem, valamint az oktatási tárca illetékesei az oltásért felelősökkel.

A miniszter bejelentette egyúttal, kérte a tanfelügyelőségeket és az egyetemeket, jelezzék, hogy mekkora az oltási hajlandóság a tanügyben dolgozók részéről,

akik bekerülhetnek az oltási kampány második szakaszába a folyamat koordinátora, Valeriu Gheorghiţă orvos ezredes hétfő esti bejelentése szerint.


Mint ismeretes, az elmúlt napokban Sorin Cîmpeanu arról beszélt, hogy leghamarabb február 8-án nyithatnak meg az iskolák. Hétfőn az Országos Diáktanács az iskolák megnyitásáról szóló döntés decentralizációját kérte, hogy azokon a településeken, ahol alacsony a fertőzöttek száma, a diákok visszatérhessenek az iskolapadokba.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »