Ókovács Szilveszter: az elsők leszünk, akiket leparancsolnak a jégről

Ókovács Szilveszter: az elsők leszünk, akiket leparancsolnak a jégről

Az Operaház főigazgatójának nincs baja azzal, hogy a futballmeccseket engedik, és együttél a gondolattal, hogy a nagy múltú intézmény lesz az utolsó, amely visszaállhat a normális működésre.

Az ültetett kulturális rendezvények szabályainak tisztázását is várja a szerdai kormánydöntéstől Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

Ismert, a kabinet szerdán mérlegeli, hogy az augusztus 15. utáni időszakra feloldja-e az 500 főnél nagyobb, nem ültetett összejövetelek tilalmát. Ókovács Szilveszter szerint azonban valamennyi rendezvényhez egyértelmű útmutatásra van szükség.

„Nagyon készülünk az évadra, de ennek a bejelentése még nem történt meg.

Augusztus 17-én fogom tudni elmondani, hogy hogyan látjuk a szeptembertől esedékes helyzetet.

A kormánydöntés rettenetesen fontos a számunkra, azt is várjuk tőle, hogy a fennálló értelmezési hézagot sikerül elfedni, ami pedig abból fakad, hogy a zenés-táncos rendezvények korlátozása van érvényben, de az ültetett nézőterű, nem zenés-táncos rendezvényekre nincsen kötelező szabály” – mutatott rá a főigazgató.

Szerinte most furcsán, félve közelítenek a rendezvényekhez az emberek, mivel nem tisztázott, mi alapján ülhet le egy-kétezer ember egy nézőtérre, ha nem állhatnak egymás mellett például egy rockkoncerten.

„Tudjuk, hogy a kettő nem egyforma, mindenesetre azt szeretnénk, ha

az ültetett rendezvényekre is valamilyen szabály

Hírdetés

születne” – tette hozzá.

Egyértelművé tette: nincs baja azzal, hogy a futballmeccseket mint ültetett rendezvényeket engedik, de ott sincs szabályozva, mi van akkor, „ha a nézők felpattannak a helyükről és egy tömegben odarohannak valahová”.

A kormány júniusban extra támogatást biztosított több intézménynek, az Operaház 300 millió forintot kapott egy esetleges második hullám miatt kieső bevételek pótlására, illetve alkalmazottak megsegítésére még szétoszthat 533 milliót. Ugyanakkor – mint Ókovács Szilveszter elmondta – az Operaháztól elvonás is volt, 322 millió forint, így „teljesen még ott sincsenek”, ahol a válság előtt voltak.

Anyagilag az intézmény mindezt úgy bírja ki, hogy az elmaradó előadásokkal költségcsökkenés is előállt.

Cáfolta a HVG-ben megjelent azon értesülést, hogy 200 főben maximalizálnák a közönség létszámát a kulturális rendezvényeken, „az Emmiben nem volt ilyen terv”, ugyanakkor azt is elmondta, „minden elképzelhető később”.

„A mi színháztermeink közül a most átadandó Eiffel 400-600 fős, az Erkel Színház pedig 1780. Nálunk tehát egyértelmű a helyzet. Úgy fogalmaznék, ami szemléletes is, hogy

az utolsók leszünk, akik visszaállnak a normális működésre, de az elsők, akiket leparancsolnak a jégről”

– mondta.

Arról is beszélt, hogy ha egy második hullám esetén ismét be kell zárni a színházakat, újra szükség lesz az elindított állami támogatásokra, csak gyorsabban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Faludi Imre

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »