Okostelefonos alkalmazással is tolják ránk a migránsokat a segítőkész rácok

A migránsok szerbiai útját segítő telefonos alkalmazást mutattak be Presevóban – írta vasárnap a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

Az Asylum in Serbia (Menedék Szerbiában) nevű alkalmazást a menedékkérők védelmével foglalkozó központ fejlesztette ki. Rados Djurovic, a központ vezetője elmondta: ez az első ilyen alkalmazás Európában.

Hírdetés

A migránsok a program segítségével megtudhatják, hogyan kérhetnek menedéket Szerbiában, hol vannak befogadóközpontok az országban, milyen jogaik vannak, milyen segítséget kérhetnek. Megtalálják a szálláshelyek és egészségügyi intézmények címeit, valamint rendelkezésükre áll a naprakész árfolyamlista és időjárás-jelentés is. Az applikáció arab, perzsa és angol nyelvű.

A migránsok mozgását a hétvégén esőzések nehezítették, emellett a szerb-macedón határ melletti presevói befogadóközpontban többször is volt áramkimaradás, ami miatt szünetelt a regisztráció.

Macedónia felől naponta 2-4 ezer migráns érkezik Szerbiába, csütörtök reggel és péntek reggel között azonban a 24 óra alatt rekordnak számító mintegy hétezer ember érkezett a dél-szerbiai településre. Emellett egyre többen, körülbelül napi ötszázan lépnek be Szerbiába Bulgáriából is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »