„Ökörségarmageddon” és visszavont vallomások Oszterék perében

„Ökörségarmageddon” és visszavont vallomások Oszterék perében

– Remélem, nem késő, hogy az Oszter urat és Busch urat terhelő… hogy azt a hamis vallomásomat visszavonjam – kezdte megtörten meglehetősen homályos, és abszurd elemekkel teli vallomását hétfő reggel Keserű Sándor Izrael negyedrendű vádlott a Budapest Környéki Törvényszéken, abban a büntetőperben, melyben Oszter Sándor Kossuth-díjas színészt és Busch Béla ismert ügyvédet befolyással üzérkedéssel vádolják. Az előző tárgyalási napon már a perbeszédeknél tartott az eljárás, de Keserű közben kitalálta, hogy mégis szeretne vallani a bíróság előtt, a nyomozás során tett terhelő vallomásait pedig egytől egyig visszavonta.

A vád szerint a színművész és a sztárügyvéd Keserű közvetítésével mintegy hetvenmillió forinttal húzott le egy ötvenmilliós adócsalással vádolt veresegyházi vállalkozót, V. Tamás Tibort. Azt ígérték, hogy az összeget kenőpénzként felhasználva segítenek neki elkerülni az előzetes letartóztatást és a letöltendő szabadságvesztést – áll a vádiratban. A milliókat Keserű Sándor Izrael szállította a vádlottak között.

Mindenki nagyformátumú őrült?

A negyedrendű vádlott mostani vallomása szerint ezek a pénzek csak filmes támogatások, ingatlanközvetítési jutalékok és Oszter művészi díjai voltak. Hogy egy szökésben lévő vádlott miért adott volna több tízmilliót a kezdő filmproducer Keserű történelmi mozijához, az nem vált egyértelművé. Keserű szerint V. Tamás Tibor így szeretett volna filmes körökben kapcsolati tőkére szert tenni, de – úgy látja – a férfi egyébként is elmeháborododott.

– Egy halott csirkéhez beszélt a szemem láttára. Jó, díjnyertes csirke volt, de mindenki látta, hogy halott

– szemléltette Keserű, milyen mentális állapotban volt ismerőse, akit hol V. úrként, hol Tomiként említett, és akinek gondolatait „ökörségarmageddonnak” minősítette. Keserű saját magával sem volt sokkal kíméletesebb – önmagát egy tébolyult tehetségként állította be, aki gyakran nem bírja el talentuma súlyát.

– Oszter Sándor sem volt egy matyóhímzés – fogalmazott. Keserű őt egy lenyűgöző, de „tragikus emberi mélységekben” járó, súlyosan alkoholista zseniként festette le, akinek látens antiszemitizmusa és a forgatókönyvbe való belenyúlása dugába döntötte közös filmprojektjüket – mindenekelőtt Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnál. (Arról is beszélt, hogy Vajnától is tartott, mert biztos volt benne, hogy ellopná a filmötletét.)

http://mno.hu/

A film elgáncsolása miatt haragudott Oszterre, ezért tett rá az ügyészségen terhelő vallomást – magyarázta Keserű Sándor Izrael. Meg V. Tamás Tibor nyomására, aki – mint mondta – előzetes letartóztatásuk alatt

a börtön felsőbb emeletéről, az ablakon keresztül, egy összecsavart papíron leengedte neki, mit kell vallania. 

Hírdetés

V. Tamás Tibor szerint egyébként ők a bv-intézetben még csak nem is egy épületben voltak.

Azért beszélt sötét ügyletekről, nehogy barátja felakassza magát

A vádlottakat több telefonlehallgatási hanganyag is terheli, amin különböző pénzekről és személyekről beszélnek virágnyelven. Keserű például így szólt V. Tamás Tiborhoz: „Fázik még a bíró, kevés lesz a 32 centiméter hungarocell”. 

Keserű Sándor Izrael erre a törvényszéken úgy reagált, hogy ő valódi szigetelési munkálatokról beszélt. Amikor viszont arról kérdezték, hogy miféle bíróra utalt, arról kezdett beszélni, hogy fogalma sincs, ő csak V. Tamás Tibor „ökörségeit” ismételgette vissza. Azt nem volt képes tisztába tenni, hogy ez a mondat akkor ökörség volt, vagy komoly eszmecsere egy szigetelésről. 

Keserű azt állította, a kódnyelven folytatott telefonbeszélgetések során csak „blöffből” utalgatott sötét ügyletekre – amikről előtte V. Tamás Tibortól hallott –, mert így akarta támogatni a labilis lelki állapotú vállalkozót, hogy ne legyen öngyilkos. Kijelentette, V. Tamás Tibor küldött neki egy képet is, amin épp felakasztja magát. Mikor a tárgyalóteremben V. ezen kínosan nevetni kezdett, Keserű rárivallt, hogy ne röhögjön, „mert megvan a kötél”. 

Téves filmes idézetek egy filmes zsenitől

Holdampf Gusztáv tanácsvezető bírónak a vallomás ellentmondásait célba vevő keresztkérdéseire a sarokba szorított vádlott azzal védekezett, hogy akkoriban ő is nagyon rossz mentális állapotban volt, és hogy szinte semmire sem emlékszik. 

– Akkor hogy lehet, hogy Oszter Sándor kanapéjának piros színére, amit többször is említett, olyan pontosan emlékszik? – kérdezte Holdampf, mire Keserű Sándor Izrael közölte, hogy a Bukás című filmből a német tábornokok öngyilkossága jutott eszébe a bútordarabról, ezért ragadt meg neki. Oszter erre kijelentette, sosem volt piros kanapéja. Az említett film öngyilkossági jeleneteinél sem tűnik fel piros kanapé.

Nem ez volt Keserű Sándor Izrael egyetlen filmes utalása, idézete hétfőn, de ezek közül több is téves volt. Tagadta például, hogy azt mondta volna, ő egy elit közösséghez, az „érinthetetlenek klubjához tartozik” – szerinte ezt csak a Keresztapából idézte V. Tamás Tibornak. Francis Ford Coppola filmklasszikusában azonban ilyen nem hangzik el. A bíró végül kérte, hogy filmidézetek helyett szorítkozzon a tényekre.

A többszörösen – többek között Tasnádi Péterrel közös perben – büntetett Keserű az ebédszünet után hirtelen bejelentette, hogy nem kívánja folytatni a vallomását. Nem meglepő: addigi,

hosszú, ám annál is zavarosabb, ellentmondásosabb nyilatkozata inkább tűnt alkalmasnak arra, hogy saját magát, és vádlott-társait beterhelje,

mintsem arra, hogy mentő bizonyíték legyen. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »