Ókori „feladat” a magyarérettségi első részében

Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című művének egy részét kell értelmezniük a vizsgázóknak a magyar érettségi első, szövegértési részében.

Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük a diákoknak a magyar érettségi első részében – írja az Eduline.hu. Tavaly Grendel Lajos: A modern magyar irodalom története egy szövegrészlete volt az első rész feladata – írják.

Az 1892 és 1972 között élő Moravcsik Gyula Kossuth-díjas bizantinológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Szakterülete a bizánci történelem kutatása volt, de klasszika-filológusként is számon tartották.

A papíruszok világából című, ókori szövegekről szóló művét 1942-ben adták ki.

Mit, hogyan?

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 percük, a szövegalkotási feladatokra pedig 180 percük van.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »