Ökológiai katasztrófa – már ötven tonna rozsda mérgezi a Sajó vizét

Ökológiai katasztrófa – már ötven tonna rozsda mérgezi a Sajó vizét

Három hete jelezték először a rozsnyói lakosok, hogy narancssárgára színeződött a víz. Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, illetve jelentették a természetvédelmi felügyeletnek, akik február 24-én vízmintát vettek, ennek eredménye pénteken érkezett meg, mondta megkeresésünkre Varga Tibor, annak a helyi horgászszövetségnek a tagja, akik elsőként vették fel a kapcsolatot a Rozsnyói járás környezetvédelmi hivatalával.

A Sajó vize február közepén színeződött vörösre, az alsósajói volt bányavállalat területén lévő vasércbányából származó bányavíztől. A hatóságok által vett vízminták laboratóriumi eredménye alapján ma már tudható, hogy a vas jelenléte több mint ezerszerese a megengedettnek a folyóban. Varga Tibor, aki egyébként a rozsnyói kórház baleseti sebésze, érdeklődésünkre elmondta, a problémát leginkább az okozza, hogy a savas bányavízzel érintkező vas a folyó lúgos vizével érintkezve lecsapódik, ez színezi be a folyó vizét és így válik láthatóvá tulajdonképpen a rozsda.

Orosz Örs, a Szövetség Nyitra megyei képviselője is felfigyelt a jelenségre, videót és drónfelvételeket is készített, amelyeken jól látszik, hogy mintegy 30-40 kilométeren rozsdavörös a Sajó vize. Facebook-bejegyzése nem egész egy nap alatt már 1,7 ezer megosztásnál jár és közel másfél millió elérésnél tart. Mint írta, ökológiai katasztrófa sújtja a Sajó folyót, amely Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb folyója, egyben a Tisza jelentős mellékvize. Bejegyzésében jelezte, a szlovák hatóságok már foglalkoznak az üggyel, a magyar hatóságokat pedig ő maga értesítette.

Varga Tibor a horgászszövetség tagjaival közösen megrendítő videóban mutatta be, milyen károkat okoz már most a szennyezés. „Az elmúlt napokban ökológiai katasztrófának lehettünk tanúi a Sajón. Tizenegy évvel a szivattyú leállítása után az alsósajói bánya megtelt vízzel, és az a folyóba ömlik, ami az élővilágot sújtja” –jegyezte meg.

Magyarázata szerint a rozsda leülepszik és teljesen befedi a folyó alját, a köveket. Idővel a halak is elpusztulnak majd, hiszen a kopoltyújukon lecsapódik a vas – ez az általuk készített videófelvételeken is jól látszik.

A Siderit bányaüzem 1975-től működött Alsósajóban, egészen 2008-ig, amikor csődbe ment. A bányához egy ércfeldolgozó üzem is tartozott. A besztercebányai székhelyű állami tulajdonú Bányásztársaság( Rudné bane, štátny podnik)– jelenleg ők felelnek a bányáért – szerint a vállalat nem teljesítette a bányaüzemek felszámolására vonatkozó kötelezettségét a bányászat befejezése után, ezért a szükséges intézkedéseket a vállalat 2012-ben végrehajtotta.

Hírdetés

„A 13 emeletnyi mélységű bánya második szintjén oldották meg a víz kivezetését. 2011-ben lekapcsolták az áramot, így leállították a szivattyút, ezzel a bánya elkezdett megtelni vízzel” – vélekedett. 2017-ben a Bányásztársaság kialakított egy tározót, ami a második szintről vezeti ki a vizet a Sajó-partra. Most feltehetőleg megtelt a bánya vízzel, ez ömlik ki, mondta. Hozzátette, ezzel kapcsolatban megkeresték az állami vállalat igazgatóját is, aki annyit mondott, hogy ők nem tudták előre, milyen víz fog folyni.

Arra a kérdésünkre, hogy ez a szennyezés veszélyes lehet-e az emberekre, Varga doktor úgy fogalmazott, a veszélyt abban látja, hogy gázok is keletkeznek ebben a bányában, ezek közül a kén-hidrogén lehet veszélyes, amelyet magas koncentrációban mértek már a helyszínen. Varga szerint a kiömlő bányavizet megállítani már nem lehet. A megoldást egy víztisztító rendszer telepítésében látja, amellyel a bányavíz PH értékén változtatnak, hiszen most a legnagyobb gond az, hogy a savas és lúgos víz lép reakcióba. A természetvédelmi felügyelet megegyezett a Bányásztársasággal, hogy most egy hétig monitorozzák a folyó vizét, illetve javaslatot tettek a víztisztító telepítésére. Varga szerint a szennyezés már elérhetett Magyarországra is, csak nem olyan látványos formában, hiszen addigra már felhígul a folyó, jelenleg 40 kilométeren színezett a víz.

A halkárokról egyelőre nem tudott nyilatkozni. „Napokról van szó, hiszen minél jobban melegszik a folyóban a víz, annál kevesebb oxigén van a vízben, viszont a halaknak annál több oxigénre lesz szükségük, mert aktívabbak. Hogy mennyi halat érint a szennyezés, most még nem lehet megmondani” – nyilatkozta, de a halak táplálékául szolgáló, már részben vagy teljesen kipusztult kisebb halak, ízeltlábúak visszatelepítésére nincs mód. „Ha nem lesz hal, vidra sem lesz” – tette még hozzá.

A Környezetvédelmi Minisztérium előtt ismert problémáról van szó.

Mint mondta, meg kell akadályozni, hogy a környező hegyekből a hulladéktárolóba ömlő esővíz beszennyezze a Sajó vizét.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »