ÖkoKör Kamra piacozóknak a 6. kerületben

ÖkoKör Kamra piacozóknak a 6. kerületben

Mi jut eszedbe a 6. kerületről: Hunyadi téri termelői piac, komposztálás, közösségi kert? Nekünk mindezek mellett még az ÖkoKör is. Zugló, a 7. kerület és Szikszó után már Terézvárosban, a 6. kerületben is megvetette a lábát az ÖkoKör programunk a helyi önkormányzat támogatásával.

2023 őszén a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával és egy nagyon elkötelezett csapattal ÖkoKör Kamrát tartottunk az Eötvös10 Művelődési Házban. Ez már a negyedik együttműködésünk egy helyi önkormányzattal az ÖkoKör programunkban. Az elmúlt években Zuglóban, a 6. kerületben és a Miskolc melletti Szikszón tartottunk ÖkoKört.

A résztvevőket egy gyönyörű szeptemberi szombaton a Hunyadi téri piaci forgatagban toboroztuk, ezzel el is árultuk, hogy lelkes piacra járó, kerületi lakosokból állt össze az ÖkoKör Kamra csoportunk. A csoportinduláskor a résztvevők munkafüzetet, csíráztatásra való magcsomagot, idénynövénynaptárt és konyhai tárolókra ragasztható, feliratozható matricákat kaptak.

Habár a résztvevők abban hasonlítottak egymásra, hogy már mind haladó zöldek voltak, nagyon vegyes volt a korösszetétel: a nyugdíjastól az általános iskolásig minden korosztály képviseltette magát. A piacozás kimeríthetetlen téma volt, és hiába járnak rendszeresen a Hunyadi téri piacra, tudtak hasznos tippeket adni egymásnak: milyen friss terméket melyik termelőnél érdemes venni; hol lehet méhviaszhoz jutni, ha valaki újrahasznosítható méhviaszos kendőt szeretne készíteni; vagy hol lehet csomagolásmentesen, saját tárolóba kimérős tejterméket venni.

Szintén az ÖkoKörben értesültek néhányan a többi csoporttagtól arról, hogy a piacon rendszeresen szerveznek növény- és palánta cserét a Zöldítők koordinálásával. Ez jó lehetőség nem csak arra, hogy a megunt növényeiknek új gazdát találjanak, és új, akár ehető növényekre szert tegyenek, de Bajzák Annától a Zöldítők alapítójától hasznos tanácsokat kaphatnak balkon- vagy ablakpárkánykertészkedéshez, legyen szó paradicsomról, fűszernövényekről vagy mikrozöldről.

Hírdetés

A Hunyadi téri piac előnye, hogy az önkormányzat szervezésében lehetőség van szombatonként leadni az otthon gyűjtött zöld hulladékot. Az ÖkoKör résztvevők már lelkesen gyűjtik a komposztnak valót, de csoportban részletes infót kaptak arról, hogy mi is történik ezzel az összegyűjtött zöld hulladékkal. Az olvasóknak eláruljuk: a piacon szombatonként összegyűlt szerves anyagot a Fővárosi Állatkertben komposztálják, az érett komposztot az önkormányzat időnként egy-egy zöld eseményhez kapcsolódva kiosztja a kerületi érdeklődőknek.

A résztvevők az Ökokör során tovább csökkentették a húsfogyasztásukat. Ebben egymást segítették húsmentes receptekkel,  házi növényi italkészítéssel kapcsolatos tippekkel.

Nem csak szigorúan az étkezésről volt szó. Voltak olyan résztvevők, akik az ÖkoKör hatására csatlakoztak a 6. kerületi zero-waste Facebook csoporthoz, hogy esélyt adjanak általuk már nem használt háztartási eszközöknek a tovább élesre, ezzel is csökkentve a hulladéktermelést.

Az utolsó alkalommal konyhai csere-berét szerveztek. Mindenki elvitte otthonról azokat a tartós élelmiszereket, amelyet valamiért nem akart már felhasználni, és kicserélték egymás között. Mindennek akadt új gazdája.

A zöld praktikák megosztása és kipróbálása révén, egy nagyon lelkes, elkötelezett, egymást támogató csapat jött össze. A lelkesedésüket az is mutatja, hogy egy ráadás találkozót szerveznek, ahol majd a fenntartható karácsonyi készülődésre fókuszálnak. Jövőre pedig szeretnék a tudásukat a takarítás témában is tovább mélyíteni egy tavaszi Tiszta otthon ÖkoKörben. Drukkolunk nekik, és köszönjük a kitartásukat, zöld elkötelezettségüket!

 

A program a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Ez a poszt ÖkoKör Kamra piacozóknak a 6. kerületben először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »