”Ökofasiszta” mészárolt Új-Zélandon, a muszlimok bűneit akarta megtorolni

Kiáltványban indokolta meg előre a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant a Christchurch városában végrehajtott mészárlást: a férfi a Twitterén megosztott dokumentumban a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért, tettével pedig hosszú évszázadok atrocitásaira akart választ adni.

Tarrant a több mint tizenhatezer szavas kiáltványban hosszasan taglalja a nyugati világ hanyatlását, amiért egyfelől az alacsony születésszámot, másfelől a bevándorlást teszi felelőssé. A szöveg szerint a mészárlást nagyjából két éve kezdte el kitervelni, Christchurch pedig három hónappal ezelőtt merült fel célpontként. A lőfegyverek sem véletlenül kerültek a képbe, Tarrant azért ezt a formáját választotta a támadásnak, mert abban reménykedik, hogy emiatt az Egyesült Államokban a baloldal megpróbálja majd eltörölni az alkotmány lőfegyverviselésre vonatkozó második kiegészítését.

A szövegből kiderült, hogy több más tömeggyilkos mellett Tarrant számára a norvég Anders Breivik volt a fő inspiráció, akivel rövid ideig kapcsolatba is került. Saját bevallása szerint a Breivik által alapított, Templomos Lovagok névre hallgató muszlimellenes szervezet is áldását adta a tervére.

Tarrant a szöveg szerint ökofasisztának vallja magát, és nagyrészt a brit fasiszta párt alapítója, Oswald Mosley a nézeteit vallja, mintaállamnak pedig Kínát tartja. A szövegben egészen hajmeresztő állítások is szerepelnek, egy ponton például arról ír, hogy nemcsak ki fogják engedni a börtönből, hanem Nelson Mandelához hasonlóan Nobel-békedíjat kap majd.

Hírdetés

A kiáltványból egyébként egyértelműen látszik, hogy Tarrant otthonosan mozgott az internetes kultúrában, egy helyen a Navy Seal copypastát idézi, de ironikusan két videojáték, a Spyro 3 és a Fortnite is felmerült a szövegben. Ezt egyébként a lövöldözésről készített videója is alátámasztja, a mecset felé például egy mémmé vált szerb nacionalista dalt hallgatott.

Tarrant a fegyverein is egyértelművé tette, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát.

A fegyverekről készült képeket Tarrant szintén a Twitterén tette közzé, a nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Horogszegi Szilágyi Mihály is bekerültek, vélhetően azért, mert főleg nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár, amikor 1456-ban a magyar csapatok visszaverték a törökök túlerőben lévő seregét.

Rajtuk kívül Luxemburgi Zsigmond is feltűnt, az ő megemlítését minden bizonnyal a végvárrendszer kiépítése miatt érezte fontosnak a férfi.

(Index nyomán)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »