Öko-diák verseny a környezettudatosság jegyében

Öko-diák verseny a környezettudatosság jegyében

Második alkalommal került megrendezésre az Öko-diák verseny, amit a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola hívott életre Kiss Kinga tanárnő iniciálására. A környezetvédelmi diákverseny egy izgalmas kezdeményezés, amely fiatalokat ösztönöz a kreatív gondolkodásra és a fenntartható jövő iránti elköteleződésre. A versenyre jelentkező diákok változatos zöld ötleteikkel és projektkoncepcióikkal mutatják meg, hogy a kis lépések is hatalmas környezeti változásokhoz vezethetnek.

A tavaly még gyerekcipőben járó, ám már akkor is fajsúlyos verseny idén szintet lépett. Nem csupán a dunaszerdahelyi középiskolák számára nyílt lehetőség a versenyzésre, hanem a környező alap- és középiskolák tanulói is megmérettethették magukat.

A nap egy környezettudatossági online teszttel indult az alap- és középiskolások számára. Valamennyi alapiskolás egy prezentációval készült, amelyen bemutatták, iskolájuk miként veszi ki részét a környezetvédelemben, valamint milyen lépéseket tervez még ennek érdekében. A résztvevők olyan kreatív projekteken dolgoznak, amelyek nemcsak környezetbarátok, hanem innovatívak és megvalósíthatók is. 

Hírdetés

A középiskolások számára az első tizenöt online tesztet helyesen kitöltő diák szónoki beszédet írt, amit a háromtagú zsűrinek adtak elő. A beszéd témája ,,A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. A zsűri elképedve hallgatta a középiskolások előadásait és a diákok rendkívül gazdag szókincse, illetve a témában való jártassága, tájékozottsága és beszédükben előadott javaslataik miatt rendkívül nehezen hoztak döntést.

A verseny kiváló platformot kínál a diákoknak a közösségi összefogásra és a környezetvédelmi ügyek iránti tudatosság növelésére. Feltehetőleg így vélekedik az a rengeteg támogató is, akik az ügy mellé álltak és minden erejükkel segítették már második alkalommal a rendezvény lebonyolítását. A verseny gyorsan növeli népszerűségét, és a diákok lelkes részvételével egyre sikeresebb projekteket hoz létre.

A versenyt egy konferencia követte, ahol hazai és külföldi előadók szakmai kérdéseket feszegettek, úgy mint a genotoxikológia és ökotoxikológia alapjai, a fenntartható városfejlődés kérdésköre, de a teendőkről is szó esett, ami mindenki számára elérhető és megléphető változtatás a mindennapokban. 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »