Ők voltak az áldozatai a török merényletnek

Törökország különböző részeiből érkeztek, hogy együtt haljanak meg: a török társadalom minden rétegét sújtotta a szombati ankarai kettős merénylet, az áldozatok között volt kilencéves kisfiú, hetvenéves nagymama, önkormányzati képviselők és harcos aktivisták.

Szombaton helyi idő szerint 10 óra 4 perckor vesztették életüket a kurd ügy támogatói egy kettős detonációban a török főváros főpályaudvaránál, ahol éppen indultak volna a szakszervezetek, civil szervezetek és baloldali politikusok szervezte békemenetre. A névtelen áldozatok arcát vagy történetét a közösségi portálokat egy napja elárasztó fotókból, videókból és kommentekből ismerhetjük meg.

Békét akartak hozni

Közöttük van a 70 éves Meryem Bulut, a híres Szombati Anyák nevű csoport tagja. A csoport tagjai – anyák, akiknek a fiai az 1990-es években az ország főként kurdok lakta délkeleti részén tartott razziák utáni rendőrségi kihallgatások után tűntek el – minden héten felvonulnak, ahogy Meryem Bulut is tette. Bulut asszony unokáját tavaly ölték meg, amikor az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport ellen harcolt az észak-iraki Szindzsár-hegységben.

Hírdetés

A 19 éves Elif Kanlioglu idegen nyelveket tanult a dél-törökországi Mersin egyetemén. A fiatal nő, a Munka Pártja (EMEP) helyi képviselője busszal utazott az ankarai tüntetésre. A Twitteren széles körben megosztott egyik fényképen egy másik diáklány, Dijle Deli látható, aki éppen szelfit készít az Isztambulból Ankarába tartó buszon, a győzelem jelét mutató társai előtt. „Békét hozni utazunk Ankarába” – lelkesedett a diáklány egyik utolsó üzenetében.

A legnagyobb kurdbarát török párt, Népi Demokratikus Párt (HDP) szombaton több képviselőjelöltjét is elvesztette, akik a november 1-i előre hozott parlamenti választáson indultak volna. Közöttük volt az Isztambulban kampányoló 45 éves Kubra Meltem Mollaoglu és a Fekete-tenger partján fekvő Giresun választókerületében indult Abdullah Erol. Mollaoglu asszony pénteken még büszkén tette ki Twitter-oldalára a szelfit, amelyen Selahattin Demirtas, a HDP elnöke mellett állt.

Kilencéves fiú és ifjú házasok

A kettős merényletet a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) is megszenvedte. Az anatóliai Malatya városban működő ifjúsági mozgalmában tizenegy tagja vesztette életét. Az alig kilencéves Veysel Deniz Atilgan apjával, Ibrahim Atilgannal, a TCDD állami vasúttársaság vasutasával együtt halt meg. A Hürriyet című napilap szerint Veysel ragaszkodott hozzá, hogy apja vigye el a „békemenetre”. Egy videón az édesanya látható, amint sírva fakadt a kórház előtt, ahová a fiát és az apját szállították. „Hogyan történhetett ez meg? Hogy tehették ezt a kisfiammal?” – zokogta. „Verje meg őket az Isten!”.

Yilmaz Elmascan vasutas feleségével, a tanítónő Gülhannal együtt halt meg. Egy éve voltak házasok. A közösségi hálón közzétett fényképen – az esküvői fotón – még egymás kezét lázasan szorongatva mosolyogtak.
Az áldozatok között külföldiek is voltak. Egyikük volt Ahmed Alkhadi. A dél-törökországi Antakyában, a szíriai határ közelében élő palesztin egy pacifista mozgalom aktivistája volt, angolt és arabot tanított a városban. Rokonait a török városban nem ismerték, a barátai még vasárnap sem tudták, hol fogják eltemetni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »