Ők már csak tudják: amerikai és izraeli kutatók szerint veszélyben a 3D-nyomtatók

Ők már csak tudják: amerikai és izraeli kutatók szerint veszélyben a 3D-nyomtatók

Amerikai és izraeli kutatók arra figyelmeztetnek, hogy nagyon könnyen feltörhetők és manipulálhatók a 3D-nyomtatók. Az alkatrészek nagyipari nyomtatásába olyan rejtett hibák csempészhetők, amik meggyengítik az anyagszerkezetet, és hagyományos módszerrel kimutathatatlanok. Ez pedig katasztrófát is okozhat.

Izrael a kiberbiztonsági kutatások egyik fellegvára, erre épül a helyi információs technológiai ipar jelentős része, például a Check Point nevű vállalat, amely a zsidó állam egyik legnagyobb számítástechnikai cége. Kutatások sora foglalkozik a területtel, azért is, mert – a Kossuth Rádió megfogalmazása szerint – Izrael születése óta fenyegetett helyzetben van, a hadsereg létesítményeinek és titkainak védelme létkérdés, valamint több politikai kibertámadás is történtek már az utóbbi években helyi vállalatok, bankok, állami szervek ellen.

Elég egy alattomos e-mail

A vizsgálatok egyik központja a nemzetközi szinten is neves Yuval Elovici professzor által vezetett kiberbiztonsági kutatóintézet a beér-sevai Ben-Gurion Egyetemen. A felsőoktatási intézményben végzett kísérletek során bizonyították a háromdimenziós (3D) nyomtatók támadhatóságát a szingapúri és az amerikai dél-alabamai egyetemmel közös kutatásban.

Hírdetés

A kísérlet során egy ártatlannak tűnő e-mailt küldtek, aminek letöltésekor fertőzött adatállomány, fájl települt a számítógépre. Amikor erre a komputer használója rákattintott, a támadó kapcsolatot épített ki a géppel, és le tudott tölteni róla egy drón propellerének nyomtatását irányító adatállományt. Helyette gyártott egy hibás utasítássort, amit kicserélt a jó parancssorral, a 3D-nyomtató így a szándékosan elrontott alkatrészt készítette el. A propeller első használatakor eltört, és lezuhant a drága pénzen gyártott drón.

Becsapott takarítónőn is bukhat a védelem

Az a megoldás, hogy a fontos számítógépeket leválasztják az internetről, nem nyújt biztos védelmet. Egy másik kísérletben fertőzött mobiltelefont adtak meglepetés ajándékként egy takarítónőnek, akit meggyőztek, hogy fejhallgató nélkül is használhatja az új eszközön a rádiót. Amikor az asszony így tett, működött az FM-adóvevő, és a kutatók titokban a környezettel való adatátvitelre használták a telefon rádióadását. Megfertőzték a számítógépek grafikus kártyáját, és a telefon segítségével biztosították az adatátvitelt.

Tehát egy szándékosan megfertőzött telefonnal olyan komputerek adataihoz is eljutottak, amelyek nem voltak az internetre kötve, sőt, olyanokhoz is, amelyeket a biztonsági kísérlet során kulccsal elzártak egy szobába.

Ez azt jelenti, hogy mai tudásunk szerint már az sem biztosíték, ha egy számítógépet vagy akár egy teljes hálózatot leválasztunk, vagy rá se kötünk a világhálóra – kreatív ötletekkel ekkor is lehetséges egy kibertámadás. Ha 3D-nyomtatón állítunk elő fontos alkatrészeket, akkor lehetséges annak szándékos elrontása.

(Kossuth Rádió nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »