Ők ismerik Putyin minden gondolatát

Ők ismerik Putyin minden gondolatát

Mikor Vlagyimir Putyint a hatalomra kerülése után arról kérdezték, hogy kikben bízik a leginkább, öt embert nevezett meg. Ők továbbra is kulcspozíciókban vannak, és óriási pénzek felett rendelkeznek.

Tizenöt évvel a nevezetes interjú után a BBC utánajárt annak, hogy mi lett azokkal az orosz politikusokkal, akiket annak idején Vlagyimir Putyin orosz elnök a legfontosabb bizalmasaiként említett.

A keménymag

Az öt személy a BBC szerint a következő volt:

Hírdetés

Nyikolaj Patrusev: a politikus 1999 és 2008 között vezette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), vagyis a KGB utódját. Ezután az orosz Biztonsági Tanács titkára lett, ezt a tisztséget a mai napig viseli. Szergej Ivanov: az orosz politikus szintén a KGB-ben kezdte a pályafutását, két évig még együtt is dolgozott Putyinnal. Miután a kilencvenes években a Külföldi Hírszerző Szolgálat alkalmazta, az állambiztonsági tanács tagja lett, azonban a karrierje csak Putyin hatalomra kerülése után indult be igazán: 2001-től védelmi miniszter, 2005-től emellett a kormányfő egyik helyettese is. Ugyan ezekről a pozíciókról leköszönt, azonban 2011-től az orosz elnöki hivatal vezetője lett. Dmitrij Medvegyev: talán az öt emberből ő áll a legközelebb Putyinhoz, így nem is véletlen, hogy a két politikus együttműködését tandemnek is nevezik: amíg az egyik miniszterelnök, addig a másik köztársasági elnök, és fordítva. Alekszej Kudrin: a politikus tíz évig vezette a pénzügyminisztériumot, mikor 2011-ben menesztették a tárca éléről. Akkor egy demonstráción azt hangoztatta, hogy előre hozott választásokat kell tartani az országban, új választási törvényeket kell elfogadni, és bíróság elé állítani a választási csalások felelőseit. Habár Kudrin hivatalosan már nem visel semmilyen tisztséget, továbbra is az orosz elnök tanácsadója gazdasági és pénzügyi kérdésekben. Igor Szecsin: a férfi 2004-től lett az orosz elnök tanácsadója, valamint az Elnöki Adminisztráció helyettes vezetője. Azonban ennél is fontosabb, hogy az orosz olajipari óriásvállalat, a Rosznyeft igazgatótanácsának elnöke.

Közös pontok

A BBC szerint a fenti lista két fontos dolgot jelez arról, hogy ki is irányítja Oroszországot. Először is: személyi szempontból folytonosság tapasztalható azok között, akik a legközelebb állnak Putyinhoz. Az igazi átszervezések ritkák, és csak nagyon kevesen vannak azok, akik kikerültek ebből a belső csoportból.

Másrészt pedig a lista rámutat arra, hogy a fő vezető pozíciókban azok ülnek, akik Putyin munkatársai voltak a KGB-nél vagy a kilencvenes években Szentpéterváron – vagy mindkét helyen egyszerre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »