Ők a magyar utak rémei, a jog sem tud velük mit kezdeni

Ők a magyar utak rémei, a jog sem tud velük mit kezdeni

Aki jogosítvány nélkül vezet, attól nincs mit bevonni, ha legközelebb is autóba ül, legfeljebb a büntetés lesz súlyosabb.

Rendszeresen jelennek meg rendőrségi hírek olyan szabálytalankodókról, gyorshajtókról, balesetet okozó vezetőkről, akik jogosítvány nélkül, akár eltiltás hatálya alatt ültek volánhoz. A vezess.hu annak járt utána, hogy ilyen esetekben mik a jogkövetkezmények.

A legegyszerűbb eset, ha valaki rendelkezik érvényes, az adott kategóriára kiadott jogosítvánnyal, ám az épp nincs nála. Ez a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül, büntetési tétele 10 vagy 20 ezer forint, attól függően, hogy a helyszínen vagy utólag fizetjük be a bírságot.

Vannak, akik soha nem is szereztek vezetői engedélyt, de megtanultak vezetni. A törvény szempontjából ugyanide tartozik az, ha az érvényes orvosi alkalmassági igazolás hiánya miatt a jogosítvány „lejárt”,vagy ha bűncselekmény gyanúja miatt bevonják a vezetői engedélyt. Ezek alapesetben mind engedély nélküli vezetés szabálysértést jelentenek. Ekkor az esetek jelentős részében a pénzbüntetés és a járművezetéstől való eltiltás lehet a szankció, de az akár letöltendő, 12 hónapig terjedő elzárás sem rendkívüli.

Hírdetés

A járművezetéstől eltiltás időtartama szabálysértés esetén legkevesebb 1 hónap, maximum 1 év, míg bűncselekmény esetén akár 10 év is lehet. Sőt, utóbbi esetben akár véglegesen is eltiltható az, aki a járművezetésre alkalmatlan. A végleges hatályú eltiltás alól a bíróság az eltiltottat kérelemre mentesítheti, ha az eltiltás óta tíz év eltelt, és az eltiltott a járművezetésre alkalmassá vált.

Váradi Balázs, a KAVK pályaalkalmassági igazgatóságának vezetője szerint az eltiltás hatálya alatt vagy akár eleve engedély hiányában vezető sofőrök csak nagy általánosságban bonthatók csoportokra. Ilyen szempontok alapján külön nem rögzítik, regisztrálják őket, így az arányaik sem meghatározhatók, ám három fő jellemző mentén csoportosíthatók:

• Értelmi képesség nem kielégítő szintje (például azok, akiknél hiányzik a szabály-alkalmazás és helyzetfelismerés összhangja, vagyis az adott szabály helyzetre való alkalmazása képességének hiánya)

• Kontrollfunkciók hiánya (például önfegyelem hiánya, a fantázia érvényesülése a realitás rovására, függőségek)

• Normakövetés hiánya (azok, akik akár tisztában is vannak a szabályokkal, de valamiért úgy gondolják, nem vonatkoznak rájuk, vagy indokolatlan hátrányt okoznak nekik)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »