Offshore-botrány: Cameron színt vallott

Offshore-botrány: Cameron színt vallott

David Cameron brit miniszterelnök beismerte: neki és feleségének is részesedése volt az édesapja tulajdonában álló offshore befektetési alapban, mielőtt 2010-ben 30 ezer fontért eladták azt.

A miniszterelnöknek a Blairmore Holdings nevű offshore alapítvánnyal kapcsolatban tettek fel kérdéseket, mely édesapja, Ian tulajdonában állt – írja a BBC.

Cameron azonban az ITV News-nak azt is mondta: nem volt rejtegetni valója, és rendesen adóztak a részesedés eladásából származó nyereségből. Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője azonban arra kérte a miniszterelnököt, hogy tegye közzé adóbevallását.

Hírdetés

Ismert, a Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A kiszivárgott iratok szerint Ian Cameron a Bahamákon ügyeskedett, így offshore alapítványa révén harminc éven keresztül nem fizetett adót az Egyesült Királyságban.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »