Óév a komcsi mocsárban

Óév a komcsi mocsárban

A mai Népszavában jelent meg a MÚOSZ-elnök Hargitai Miklós interjúja Scheiring Gáborral. A jó ideje nem látott közgazdász elképesztő marxista gondolatkísérleteit egy Lukács György által a kommunista hatalomátvétel időszakában különösen gyakran használt kifejezés felélesztésével fejelte meg.

„A demokrácia csak ott működőképes, ahol osztálykompromisszumra épül”fejtette ki Scheiring Gábor közgazdász a mai Népszavában. Scheiring korábban LMP-s, majd párbeszédes képviselő volt, majd 2014 és 2017 között a Párbeszéd pártalapítványát vezette, de mostanában nem volt túl aktív a nyilvánosságban. Mivel kilépéséről nem találtunk nyilvános információt, feltételezhető, hogy Scheiring ma is a Párbeszéd tagja. Mindez – a párt iránt az elmúlt években kifejtett munkássága alapján erősen elfogult – Hargitai interjújából nem derül ki, az azonban igen, hogy az exképviselő kiváló ütemérzékkel 2019 végén, az önkormányzati választások után jelentet meg könyvet „Egy demokrácia halála” címmel a „rezsimről”.

Utánanéztünk és a Scheiring által használt „osztálykompromisszum” erősen marxista terminusa az Arcanum adatbázis alapján 228 alkalommal fordult elő a magyar sajtóban, de 1990 után – hála Istennek – csak húsz alkalommal. Annál gyakrabban használta viszont a kifejezést a komcsi Lukács György, különösen 1944 és 1949 között. Az 1944-es, még Moszkvában kiadott, az „Írástudók felelőssége” című művében háromszor fordul elő, majd az 1947-es Társadalmi Szemlében „A polgári filozófia válsága” című tanulmányában ismét négyszer. Ezt követően pedig a „fordulat évében”, 1948-ban, a Forum nevű irodalmi, társadalomtudományi és kritikai folyóiratban ,„A Magyar Kommunista Párt és a kultúra” című dolgozatában egyetlen oldalon négyszer írta le az „osztálykompromisszum” kifejezést. Lukács elsősorban az 1867 utáni időszak polgárság és arisztokrácia közötti kiegyezést hívja így, nyilván kritizálva azt. Nem meglepő módon, a kommunista filozófus nyomán a korabeli Szabad Nép is több alkalommal értekezett az osztálykompromisszumról.

Hírdetés

Scheiring persze nem először kacérkodik nyíltan a szélsőbaloldalisággal. 2012 októberében – ma már elérhetetlen blogján – a latin-amerikai baloldalt, különösen Chavez Venezueláját méltatta „A latin-amerikai baloldal verhetetlen” című művében (Itt még elérhető a írás: http://muon.hu/a-latin-amerikai-baloldal-verhetetlen/). Ezzel abban az időben ellenzéki kritikákat is kiváltott, de a mandiner blog szerzője is felhívta a figyelmet arra, hogy a Scheiring által méltatott modell „hosszú távú fenntarthatósága ugyancsak kérdéses”. Az idő és Venezuela totális csődje végül a kritikusokat igazolta.

Ez azonban láthatóan nem zavarta meg abban a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnökét és Karácsony Gergely elvtársát abban, hogy együtt újra megmártózzanak a kommunizmus mocsarában.

Kereki Gergő: Karácsony elvtársa Lukács György komcsi kifejezésével tért vissza


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »