Odaszúrt a nemzetközi sajtónak a kormányszóvivő

Odaszúrt a nemzetközi sajtónak a kormányszóvivő

A nemzetközi sajtót bírálta a kormányszóvivő egy budapesti konferencián, a BBC újságírója szerint azonban a budapesti kabinet hozzáállásán is lenne mit változtatni. A Nézőpont Intézet elemzése szerint a német újságok voltak a legkritikusabbak Magyarországgal szemben, és az ország képét leginkább a migránskérdés kezelése rontotta a nemzetközi sajtóban.

Rossz Magyarország megítélése a nemzetközi sajtóban – ez derült ki a Nézőpont Intézet elemzéséből. Tavaly 14 ország 99 nyomtatott és online sajtótermékét vizsgálták, ezekben a médiumokban 12 500 írás foglalkozott Magyarországgal. „A mostani, 2015-ről szóló anyagnak, elemzésnek az egyik legérdekesebb tanulsága az, hogy Németország sajtójának a véleménye a legrosszabb Magyarországról” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezérigazgatója.

Hírdetés

A nemzetközi sajtó leggyakrabban a Magyarországon kialakult migrációs válságról tudósított kritikus hangon. „Meggyőződésem, hogy ennek volt köszönhető egyébként a migránsválság közepette a rendkívül sok elfogult, adott esetben hazug és – most keménynek kell lennem – tudatosan torzító tudósítás, mert volt mire építeni. Sose felejtsük el, hogy 2015 januárjáig már volt mögöttünk több mint négy év kormányzás, amelyben a polgári kormány hozzáállását, közelítését, felfogását, az alkalmazott módszereket hihetetlen mennyiségű kritika érte” – emlékeztetett Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A kritikák mögött ideológiai viták állnak – derült ki a kerekasztal-beszélgetésből. „Németországban a második világháború után egy pótidentitás fejlődött ki, nem népszerű ott a nemzeti vonatkozás, hanem inkább európainak szeretik érezni magukat, és azzal szemben van egy magyar kormány, amely nem liberális és kifejezetten Európa-kritikus vagy EU-kritikus” – mutatott rá Boris Kálnoky, a Die Welt újságírója.

A kormány kommunikációján is lehetne javítani – ezt már a BBC tudósítója mondta. „Sajnálom, hogy Orbán Viktor nem adott interjút nyolc éven át a BBC-nek, pedig minden héten kérünk tőle. Szerintem nagyon jól kommunikál a miniszterelnök, de sajnálom, hogy ő vagy az emberei nem engedik, hogy beszéljen velünk” – fejtette ki Nick Thorpe, a BBC kelet-közép-európai tudósítója.

A magyarországi demokráciával és jogállamisággal foglalkozó hírek a nemzetközi sajtóban háttérbe szorultak. A téma leginkább a német sajtót foglalkoztatta, az írások szinte kivétel nélkül kritizálták a magyar viszonyokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »