Oda-vissza verték Hollandiát, most minket oktatnának

Oda-vissza verték Hollandiát, most minket oktatnának

Izland futballválogatottja még soha nem szerepelt nagy tornán, de az idei Európa-bajnokságra egyenes ágon sikerült kvalifikálnia magát, egyebek között Hollandiát oda-vissza verve. Leggyengébbnek tartott csoportellenfelünk húsz pontot szedett össze a selejtezősorozatban, és stabil játékkal második helyen végzett csoportjában, borítva a papírformát. Nézzük, pontosan hogyan is sikerült kijutnia Lars Lagerbäck csapatának története első kontinensviadalára.

Izland az A csoport csapatainak már a selejtezősorozat első fordulójában megmutatta, hogy nem csak a hidegtől kell tartaniuk Reykjavíkban. A papíron sokkal jobb erőkből álló Törökország válogatottját simán, 3-0-ra verte a nyitókörben, többek közt a Sigurdsson–Sigthórsson páros remek játékának köszönhetően.

Egy hónappal később Lettországban ugyanilyen arányban begyűjtötték második győzelmüket a csoportban, igaz kellett hozzá a korábban a Zalaegerszeget is megjárt Artjom Rudnevs kiállítása is. Emberelőnyben már sikerült Hallfredssonéknak átgázolniuk a széteső letteken.

A slusszpoén három nappal később jött, amikor az alig 330 ezer fős Izlandon az emberek többsége komolyan kezdte elhinni, hogy futballválogatottjuk kijuthat az Európa-bajnokságra. Hazai pályán 25 százalékos labdabirtoklásuk ellenére 2-0-ra legyőzték a világ egyik legjobb válogatottját, Hollandiát. Ezzel behúzták három meccsből harmadik győzelmüket, egyúttal Hollandiát óriási bajba sodorták. A Swansea középpályása, Gylfi Sigurdsson kétszer is eredményes volt, a selejtezőkben ő lépett elő Izland gólfelelősévé.

Az első kijózanító pofon 2014 végén Csehországtól érkezett. Plzenben Bödvarsson szerencsétlen öngóljával 2-1-re győztek a csehek, de Izland még mindig a továbbjutást jelentő második helyen állt.

Hírdetés

2015 tavaszát az előző év őszéhez hasonlóan jó ritmusban kezdte Izland, Kazahsztán válogatottján 3-0-ra gázolt át. Mint látható tehát, a góllövéssel nem álltak hadilábon a selejtezősorozatban. Ezen a meccsen betalált az izlandiak legnagyobb klasszisa, a veterán Eidur Gudjohnsen is, aki az Eb-n is ott van természetesen, a csapatkapitányi karszalag tulajdonosaként.

A továbbjutás szempontjából két kulcsfontosságú győzelem következett ezután, először Csehországot sikerült legyőzniük egy második félidei fordítással, megbosszulva az idegenbeli vereséget. Ezzel a csoportelsőséget is átvették egyébként.

Majd jött a második csoda Hollandia ellen, ezúttal Amszterdamban. Sigurdsson tizenegyesgóljával 1-0-ra nyertek. Ezzel 18 pont birtokában három mérkőzéssel a selejtezősorozat vége előtt egy hajszál választotta el őket az Eb-részvételtől.

Kazahsztán ellen hazai pályán végül belefért a gól nélküli iksz is, ezzel az egy ponttal történelmet írt Izland, és a valaha volt legkisebb nemzetként egyenesen ágon kijutott az Európa-bajnokságra.

Lettország ellen, már a továbbjutás biztos tudatában, 2-2-re végeztek. A gólokat ismét Sigurdsson és Sigthórsson jegyezte.

Az utolsó fordulóban Törökország az életéért küzdött, és csak Selcuk Inan utolsó perces szabadrúgásgóljával tudott 1-0-ra győzni, s ez pont azt eredményezte, hogy hazánk nem tudott kijutni legjobb csoportharmadikként, hanem pótselejtezőre kényszerült. Norvégiát viszont oda-vissza vertük. Előzetesen úgy tűnt, az Eb-n papíron Izland ellen meccselhetünk a legnagyobb esélyekkel, aztán egy Ausztria elleni győzelemmel minden várakozást át- és felülírtunk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »