Obama zsarnoknak nevezte Aszadot

Az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal a több mint négy és fél éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében – jelentette ki hétfőn az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Barack Obama amerikai elnök.

„Az Egyesült Államok kész együttműködni bármely országgal, beleértve Oroszországot és Iránt – mondta. – De be kell ismernünk, hogy annyi vérontás, annyi mészárlás után nem lehet visszatérés a háború előtti status quóhoz.” Obama zsarnoknak nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és hangoztatta, hogy Szíriában „irányított hatalmi átmenetre” van szükség.

Barack Obama a nap folyamán később találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, kettejük megbeszélésén hangsúlyosan szerepel majd a Moszkvával szövetséges Aszad elnök és rendszerének sorsa is.

„Oroszország nem úszhatja meg”

Hírdetés

Az amerikai elnök a világszervezet fórumán leszögezte, hogy szó sem lehet az olyan „apokaliptikus szekták” megtűréséről, mint amilyen az Iszlám Állam terrorszervezet, és az Egyesült Államok „nem kér elnézést” azért, hogy a katonai erejét beveti ellene.

Szavai szerint az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciók nem a hidegháborúhoz való visszatérés szándékát tükrözik, de szavai szerint a világ nem lehet tétlen, miközben Oroszország büntetlenül sérti meg Ukrajna szuverenitását. „Ha ez következmények nélkül megtörténik Ukrajnában, akkor minden itt egybegyűlt országgal megtörténhet” – fogalmazott.

Az amerikai elnök a nemzetközi rend erejére és a háború megakadályozására vonatkozó példaként emelte ki az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött megállapodást. Hangsúlyozta, hogy Oroszország az Egyesült Államok partnere volt a cél elérésében.

Elmondta, hogy szükség esetén kész a katonai erőt alkalmazni a globális kihívások megoldása érdekében, de leszögezte, hogy a világot nem vezetheti olyan filozófia, amely szerint „a hatalom alakítja a jogot”. Sürgette, hogy az amerikai kongresszus oldja fel a Kuba elleni embargót.

A világszervezet szónoki emelvényéről elmondott, 43 perces beszédében – többi állam- és kormányfő rendszerint 15 percet kap – Obama most először nem tett említés az izraeli–palesztin konfliktusról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »