Obama taktikai kudarcnak nevezte Ramádi elestét

Obama taktikai kudarcnak nevezte Ramádi elestét

Taktikai kudarcnak nevezte Ramádi nyugat-iraki városnak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet általi elfoglalását Barack Obama amerikai elnök a The Atlantic magazinban csütörtökön közölt interjújában.

“Nem hiszem, hogy vesztésre állunk” – nyilatkozta az elnök, akinek az IÁ elleni taktikáját republikánus részről az elmúlt napokban éles bírálatok érték. Több vezető ellenzéki politikus az amerikai erők iraki jelenlétének megerősítését sürgette.

 Obama kijelentette: az Egyesült Államok nem teheti meg Irakért a biztonságért folytatott küzdelemben azt, amit maguknak az irakiaknak kellene megtenniük. Szavai szerint kormánya a szunniták lakta iraki területeken nemcsak a katonai kiképzést kívánja kiterjeszteni, hanem serkenteni akarja a helyi törzsek aktivitását is.

Hírdetés

Bár az Egyesült Államok napontas támadja az IÁ bázisait, a látványos bombázások alig okoztak veszteséget a terrorszervezet soraiban. Emellett iraki komrénytisztviselők jelentése szerint az elmúlt hónapokban gyakran észlelnek amerikai vagy fenségkjelzés nélküli repülőgépeket amint fegvyerszállítmnyt dob le az Iszlám Állam által ellenörzött területen.

Mindemelett az Egyesült Államoknak elsősorban nyomást kéne gyakorolnia a térségbei szövetségesein (Szaúd-Arábia, Katar, Izrael, Törökország), hogy állítsák le az anyagi és logisztikai támogatásokat, illetve ne fogadjanak be sebesült terroristákat vagy menekülő terroristákat.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »