Obama részvétét fejezte ki Putyinnak

A szíriai és az ukrajnai válságról tartott félórás megbeszélést az amerikai és az orosz elnök hétfőn Párizsban, a klímacsúcs adta alkalmat kihasználva – közölte az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov a sajtónak elmondta, hogy Barack Obama részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak amiatt, hogy török harci repülőgépek lelőttek egy orosz repülőgépet, és mindkét fél kiállt a politikai rendezés előmozdítása mellett Szíriában.

Az elnökök „megvitatták, hogy égetően fontos előrelépni a bécsi folyamatban” – erősítette meg a washingtoni Fehér Ház egyik illetékese is. Az osztrák fővárosban két nemzetközi konferenciát tartottak eddig az érintett felek, és megállapodtak egy másfél éves rendezési menetrendben a választásokig.

El kell távolítani Aszadot

Obama hétfőn megerősítette: meggyőződése, hogy szükség van Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a hatalomból történő távozására, és kitartott amellett, hogy a katonai erőfeszítéseket az Iszlám Állam elleni harcra kell összpontosítani, nem pedig a rendszer elleni felkelőkre – mondta a washingtoni forrás.

Ukrajna ügyében az amerikai elnök a találkozón megismételte, hogy ha Oroszország tiszteletben tartja a minszki megállapodások összes pontját, akkor „a szankciókat fel lehet oldani” – tették hozzá Washingtonban. A találkozót zárt ajtók mögött tartották, nem volt hivatalos, és nem tervezték be előre, de a két elnök időt szakított rá – mondták diplomáciai források.

Hírdetés

Párizsban Putyin külön találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, de erről egyelőre nem közöltek részleteket.

Eközben Szíriában…

A Szu-34-es orosz vadászbombázók hétfőn első alkalommal szálltak fel a szíriai légtérben úgy, hogy nem csupán bombákat vittek magukkal, hanem önvédelmi célból kis- és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat is – mondta az orosz hírügynökségeknek Igor Klimov, az orosz légierő sajtószóvivője.

A Reuters által is idézett tájékoztatásból – amelyet például a RIA Novoszty orosz hírügynökség is közölt – kiderült: a szíriai légtérben hétfőn légi hadműveletekkel megbízott Szu-34-esek ezúttal már nem csupán OFAB-500-as légibombákkal és KAB-500 típusú irányítható légibombákkal szálltak fel, hanem olyan kis- és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákkal is, amelyeket önvezérléses robbanófejjel láttak el. Ezek a rakéták hatvan kilométeren belül lévő célpontok megsemmisítésére alkalmasak – mondta a szóvivő.

Feszültség és szankciók

Klimov hangsúlyozta, hogy ezek a rakéták önvédelmi célt szolgálnak. Erre a lépésre az orosz fél amiatt szánta el magát, hogy a múlt hét elején a török légierő egyik F-16-os vadászgépe lelőtt egy orosz vadászbombázót. A gép pilótája és navigátora is sikeresen katapultált, de földet érés közben golyózáport zúdítottak rájuk. A pilóta, Oleg Peskov alezredes életét vesztette, Konsztantyin Murahtyin százados, a gép navigátora azonban életben maradt, őt a szíriai és orosz különleges egységek menekítettek ki a harci övezetből, a türkmén felkelők által uralt területről a szíriai Latakia tartományban.

Az orosz vadászgép lelövése jelentős feszültséget okozott Törökország és Oroszország között. A török álláspont szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Az életben maradt navigátor vitatja ezt, ahogy azt a török állítást is, miszerint a török légierő többször is felszólította őket a légtér elhagyására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »