Obama megelégelte a Putyin–Erdogan-pingpongot

Barack Obama amerikai elnök a párizsi klímacsúcson tartott keddi különbeszélgetésükön arra sürgette Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy Ankara rendezze Moszkvával a török légierő által lelőtt orosz vadászbombázó miatt támadt vitáját.

„Egy közös ellenségünk van, ez pedig az Iszlám Állam” – szögezte le az amerikai elnök. Obama védelmébe vette a NATO-tagállam Törökország önvédelméhez való jogát, ugyanakkor hangsúlyozta a konfliktus enyhítésének és diplomáciai úton való rendezésének szükségességét.

Részvét és összefogás

A hírek hétfő kora délután még arról szóltak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem találkozik Erdogannal a klímacsúcson, de Obamával lehet. Erre késő délután váratlanul sort kerítettek, amiről az orosz elnöki szóvivő azt mondta: Barack Obama részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak az orosz repülőgép lelövése miatt, és mindkét fél kiállt a politikai rendezés előmozdítása mellett Szíriában.

Ám Obama nemcsak kedden, hanem már hétfőn is megragadta a lehetőséget, hogy hangoztassa: a katonai erőfeszítéseket az Iszlám Állam elleni harcra kell összpontosítani, nem pedig a kormányellenes felkelőkre. Emellett pedig meggyőződésének adott hangot, hogy szükség van Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalomból való távozására – mondta egy washingtoni forrás.

Sejtések

Hírdetés

Az orosz elnök a klímacsúcs keretében tartott hétfői sajtóértekezleten azt állította: Moszkva olyan „kiegészítő adatokhoz” jutott, amelyek alátámasztják feltételezését, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre.

„Ezért minden okunk megvan azt feltételezni: a gépünk lelövésére vonatkozó döntés mögött az a szándék húzódott, hogy védelmezzék ezeket a török terület felé tartó olajszállítási útvonalakat”

– állapította meg. Putyin sajnálatát fejezte ki az orosz–török kapcsolatok romlása miatt, de hozzátette: az Ankarával folytatott párbeszéd számos problémája régi keletű. Példaként említette, hogy a két ország között érvényben lévő vízummentességgel a terroristák visszaélnek.

Erdogan török elnök – szintén Párizsban az EFE hírügynökség szerint – erre felháborodottan kijelentette, hogy lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja az orosz gép lelövésével kapcsolatos hátsó szándékokat.

„Nem erkölcsös dolog azzal vádolni Törökországot, hogy olajat vásárol az Iszlám Államtól. Ha vannak erről dokumentumok, akkor tessék őket bemutatni, hogy láthassuk. Ha bemutatják, akkor nem maradok a helyemen. De Putyin úrtól azt kérdem: ön megmarad tisztségében?”

– idézte Erdogant a spanyol hírügynökség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »