Obama: Le kell csitítanom magam

Obama: Le kell csitítanom magam

– Ha ismét elindulnék az amerikai elnökválasztáson és a változás eszméjét domborítanám ki, mobilizálni tudnám az amerikaiak többségét, akik mögém állnának – jelentette ki Barack Obama távozó amerikai elnök a CNN és a Chicagói Egyetem Politikatudományi Intézete által közösen készített videósorozatban, a The Axe Filesban. Elmondása szerint sokakkal beszélgetett a kampány során, a vele egyet nem értők is azt mondták, hogy progresszív, reményre és változásra építő programja a legjobb az Egyesült Államok számára. Obama ugyan elismerte, hogy 2008-as győzelme óta sokat változott az amerikai társadalom és a közbeszéd, de a többség még mindig toleráns és sokszínű Amerikában hisz.

Hírdetés

 Barack Obama amerikai elnök és neje, Michelle Obama szörnyeket imitál meseolvasás közben a washingtoni Fehér Ház déli szárnyának kertjében megrendezett húsvéti tojásgörgető-versenyen, 2016. március 28-án Fotó: Nicholas Kamm / AFP  

 Hillary Clinton választási kudarcának okát abban látja, hogy a Demokrata Párt figyelmen kívül hagyta a választókorú lakosság teljes szegmenseit, nem szólították meg azokat, akik nem profitáltak a gazdasági válságot követő fellendülésből. Obama elismerte, hogy az sem tett jót, hogy Clinton sokáig vezetett a felmérésekben, mert elkényelmesedtek ettől a demokraták. Ugyanakkor Hillary szerinte nehéz körülmények között is remekül teljesített, ráadásul a média is kemény volt vele szemben. A demokraták szerinte nem foglalkoztak azzal, hogy a média negatív cikkei által Clintonnal szemben meggyőzött szavazókhoz szóljanak, ahogy a vidéki lakossággal sem találták a közös hangot. Obama úgy véli, hogy a párt kommunikációja túl száraz volt, közpolitikai tervekre koncentráltak ahelyett, hogy bemutatták volna, törődnek ezen közösségekkel.

Az elnök azonban sejti, mi lehet a siker kulcsa a demokraták számára: fiatal vezetőket – politikusokat, aktivistákat, újságírókat – kell felemelni, hogy ezek állítsák maguk és progresszív programjuk mögé a szavazókat. Obama hozzátette: nem habozik majd beszállni komoly politikai vitákba azt követően sem, hogy elhagyja a Fehér Házat, hanem felelős állampolgárként felemeli majd a hangját, de a napi politikai perpatvarokban nem kíván részt venni a Trump-adminisztráció alatt. „Egy ideig csöndben kell maradnom, mármint belül. Le kell csitítanom magam” – jelentette ki az elnök. Távozása utáni első dolga az lesz, hogy ír egy könyvet, amelyben elemzi majd nyolc éves elnökségét. A család Washingtonban marad, amíg kisebbik lánya el nem végzi a középiskolát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »