Obama hazudott, mégsem vonja ki a csapatokat a Közel-Keletről

Obama hazudott, mégsem vonja ki a csapatokat a Közel-Keletről

Afganisztánban maradnak az amerikai katonák, Obama nem ezt ígérte 2012-ben.

Barack Obama az Egyesült Államok elnöke a 2012-es elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy kivonja az amerikai csapatokat a Közel-Keleti térségből. Most mégis tízezer katona marad Afganisztánban.

Az Egyesült Államok elnök csütörtökön jelentette be, hogy a jövő év végéig tartanák a létszámot, majd 2017-re a második elnöki ciklusának a végére, nagyjából a felére csökkentenék.

Obama szerint ez az intézkedés nemzetbiztonság szempontjából létfontosságú:

Hírdetés

– Mint az Egyesült Államok haderőinek főparancsnoka, nem hagyhatom, hogy a terroristák Afganisztánt menedéknek használják, mielőtt megtámadják nemzetünket. A védelem érdekében a katonák folytatni fogják terrorelhárító tevékenységüket, emellett pedig kiképezik az afgán fegyveres erők egységeit – mondta az amerikai elnök.

Az amerikai légierő nemrégiben a tálib terroristák helyet a kunduzi kórházat támadta. A légitámadásban 19 ember vesztette életét köztük 12 orvos, akik az Orvosok Határok Nélkül szervezet tagjai voltak.

Az amerikai erők szóvivője Brian Tribus ezredes szerint járulékos veszteséggel járt a katonai akció, Ashton Carter amerikai védelmi miniszter, tragikus incidensnek nevezte a légitámadást, és teljes körű kivizsgálást ígért.

A francia orvosok által alapított civil szervezet azonban egy független nemzetközi vizsgálatot követel.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »